Тънкостите на стария боб и защо трябва да се яде

Тънкостите на стария боб и защо трябва да се яде
Снимка: Renkata
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
8.99 лв.
7.64 лв.
Виж ››

Всеки знае, че старият боб е тежка храна и за това се хапва един път седмично. Хората поради здравословни причини го избягват - при колит, гастрит и т.н., но той е много полезен.

Според различни източници българският боб лекува рак на дебелото черво. Хранителната му стойност: белтъчини — 23.3%; въглехидрати — 55.5%; вода — 11.2% и мазнини — 1.5%; съдържа витамини от групата В и витамин С. Една чаша готвен боб (или две-трети консерва) осигурява 12 гр. фибри – почти половината от препоръчителната дневна доза от 21 до 25 грама за възрастна жена (30 до 38 грама за възрастен мъж). От друга страна, месото изобщо не съдържа фибри. Тази разлика в съдържанието на фибри означава, че месото се смила доста бързо, а бобът – бавно, като ви държи сити за по-дълго време.

Тъй като структурата на боб е сложна, той не търпи някой неща като домати, олио (за това се слага към края), запръжки, не се комбинира с месо, сирене, хляб.

За да бъдат избегнати проблеми с консумацията на боб, може да го сготвите по следния начин: първо се накисва боба за 10-12 часа, изхвърля се водата, измива се и се обелва, за да не предизвиква газове и тежест. Налива се нова вода и се слага на котлона да заври, след което се изхвърля и тази вода, и се налива нова вода. Връщаме отново на котлона докато се свари.

Другата част е вече въпрос на вкус, можете да сложите домат, лук, морков или да си направите запръжка. Малко месо или сланинка могат да направят боба още по-вкусен.

Тънкостите на стария боб и защо трябва да се яде
Снимка: Renkata

Втората снимка е демонстрация на една чиния обелен боб. Вижте колко излизат и какво количество шлюпки се изяждат, и след това се замислете какво става във вашия стомах с изяденото.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#242383
Тъпо, та тъпо!
1
0
Аз
Аз
18.03.2016 16:07
Тъй като структурата на боб е сложна, той не търпи някой неща като домати, олио (за това се слага към края), запръжки, не се комбинира с месо, сирене, хляб.Другата част е вече въпрос на вкус, можете да сложите домат, лук, морков или да си направите запръжка. Малко месо или сланинка могат да направят боба още по-вкусен. Кое е вярното твърдение? Пълните интернет пространството с глупости.
34
0