Кулинарен учебник: Правилно варене на риба

Варена риба

Много удобни съдове за варене на риба са специалните за целта дълги тенджери с решетка, която има дръжки встрани. Така рибата се изважда леко от водата, без да се разкъсва. При липса на такъв съд се препоръчва големите риби да се варят увити в чисто рядко платно, предварително попарено и изплакнато със студена вода, и завързани леко с канап.

Това се прави, за да се избегне разпадането на рибата при изваждането и от съда. Този начин на варене не се отнася до рибите с плоска форма като калкан, морски език и др. За по-малките риби е достатъчно само да бъдат увити в платно.

Големите риби се слагат да се варят в хладка вода. Ако се пуснат във вряща вода, месото им отвън се сварява и може да се разпадне, а отвътре остава сурово. Освен това се напуква кожицата им.

Нарязана на парчета риба се пуска да се вари във вряща подсолена вода. След възваряването ѝ се оттегля на края на печката, за да ври на тих огън.

Обикновено рибата се сварява за 20 минути, считано от момента на завирането ѝ в зависимост от дебелината на парчетата или големината на цялата риба.

Във водата, в която се вари рибата, предварително се слага сол, черен пипер на зърна, лук, ароматни корени - магданоз, целина, моркови, нарязани на едри филии, а по желание и дафинов лист.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати