gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Защо дебелеем от въглехидратите?

Защо дебелеем от въглехидратите?

Напълняване
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Начинът на хранене е един от най-важните фактори, който определя какво е това, което вашият организъм ще използва като енергия. Днес има разделено мнение за диетите с голямо количество въглехидрати и малко количество мазнини, така че хората, които използват този хранителен режим, не губят от мастните натрупвания дори ако диетата е придружена с упражнения или други физически дейности. Тъй като по-голямата част на въглехидратите съдържа много малко мазнини или изобщо не съдържа, е трудно да се повярва, че въглехидратите могат да се разградят в мастните натрупвания по тялото.

Въпреки това най-малко 40% от въглехидратите, които ядете, завършват точно там. С консумирането на въглехидрати дори и без никакви мазнини мастните натрупвания в тялото ще се увеличат. Причината за това е, че тялото ни по този начин използва и съхранява полезните вещества от въглехидратите, които консумираме. Въглехидратите, независимо дали са под формата на бонбони или шоколадови сладкиши, повишават нивото на глюкозата, когато се намират в кръвта. А захарта е захар и тялото не прави разлика.

Така че, ако консумирате стряскащо количество въглехидрати, нивото на кръвната захар ще се увеличи, което стимулира панкреаса да отделя инсулин. Инсулинът извършва контрол над това къде ще се складира захарта от кръвта. Една част със сигурност ще бъде използвана като енергия, а друга част ще бъде запазена в мускулите под формата на гликоген.

Тъй като организмът може да съхранява само 2000 калории като гликоген, излишъкът ще бъде запазен като мазнини. Инсулинът също предотвратява съществуващата мазнина да излезе от мястото, където се съхранява, и да бъде използвана като енергия. Ако редовно не изгаряте съществуващите мазнини, постоянно ще съхранявате въглехидратите от храната като мазнини.

От решаващо значение е използването на повече от съществуващите мастни натрупвания за енергия, т.е., за да получите и запазите желаното тегло, трябва да изгаря излишните захари и натрупани мазнини.

Въглехидрати

Горивото, което вашият организъм ще използва, можете да контролирате чрез хранителен режим, т.е. диета. Например, ако консумирате предимно въглехидрати, тогава нивото на захар в кръвта става нестабилно, а неговото горене става недостъпно за организма, тъй като наличието на инсулин пречи на усвояването на мазнините като енергия. Затова, ако избягвате диети, основани на високо съдържание на въглехидрати, а вместо това ядете пропорционално балансирани количества въглехидрати, протеини и мазнини, тялото ви ще може пропорционално да изгаря мастните натрупвания.

Всички естествени мазнини като омега-6, които се намират в растенията, и омега-3, които има в рибата - са добри за вашия организъм, ако ги използвате умерено. Тъй като ефективността на химичните процеси, които протичат в организма, трудно може да се измери, водете се от това как се чувствате. Общите симптоми от пренасищане с въглехидрати включват желание за сън след хранене, желание за сладко, чувство на глад само след 2 часа от високо въглехидратно хранене и необходимостта от непрекъснато залъгване със сладко през целия ден.

Бързият метаболизъм изгаря повече мазнини от тялото и два пъти повече енергия от въглехидратите. Повече въведени мазнини означават по-голяма енергия, а ако имате правилен хранителен режим, ще постигнете по-голяма обща издръжливост, намаляване на теглото и увеличаване на мускулната маса.

Внимавайте с всяко хранене! Приемът трябва да бъде съставен, така че приблизително 45% от общия брой калории да бъде получен от въглехидрати, 30% от протеини и 25% от мазнини. По този начин ще бъдете сигурни, че имате добре балансирана диета и че тялото ви ще изгаря точно тези мазнини, които трябва да изгаря като източник на енергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати