Кулинарни хитринки при готвенето с чесън

Чесън

Чесънът придава специфичен аромат и вкус на редица ястия, затова тук ви предлагаме някои хитринки за готвенето с него:

- За да мирише по-слабо старият чесън, трябва да отстраним зеления кълн от вътрешността на скилидките;

- Всички знаем колко е досадно да се полепят по ръцете люспите при белене на чесъна. За да предотвратим това, трябва предварително да пуснем за кратко главата чесън в купа със студена вода;

- Не изхвърляйте след готвене останали обелени скилидки чесън. Може да си приготвим много ароматно олио с тях, като поставим обелените скилидки в бурканче и залеем с олио. Мазнината ще поеме миризмата и може да използваме при подправяне на ястия;

- Лесно ще отстраним целите скилидки чесън, които използваме за ароматизиране на ястието, като обелените скилидки набождаме на няколко места с клечка за зъби. И така те остават на повърхността по време на готвене и после лесно може да ги отстраним преди сервиране;

Ядене на чесън

- Гарантирано ще запазим цели обелени скилидки чесън за дълго, като ги сложим в малко бурканче и поръсим със сол. После заливаме с вода и оцет в съотношение 2 към 1 вода- оцет. Така съхранен чесънът може да ползваме за шпиковане на месо, като готвим месни ястия, преди печене;

- Вкусна паста за таратор, шкембе-чорба, пача, рибни ястия и сосове, може да си приготвим, като в съд счукаме обелени няколко глави чесън със сол, прибавено малко олио и малко оцет. Получената гъста каша слагаме в бурканче и съхраняваме в хладилник. Така винаги имаме под ръка готова подправка;

- Можем да отстраним неприятната миризма от чесън от ръцете си, като натрием със сол и измием с хладка вода.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати