Мастър клас в сосовете

сос бешамел

Най-общо в кулинарията има два вида сос, които се разделят по цветови белег – бели сосове и червени. Ако разглеждаме технологията им на приготвяне те могат да бъдат със или без брашно, студени или топли, месни, рибни, млечни, сметанови, яйчно-маслени или на кисела основа.

Когато се прави червен сос обичайно се използва месен бульон. Брашното се запържва докато стане леко кафеникаво, след което се разбърква внимателно с малко масло и вода и към него се долива бульона. Последно добавяте и подправките.

За белите сосове най-често вместо бульон се използва мляко или сметана, а процедурата по приготвянето му е същата.

Най-известните сосове са:

Бешамел - разтопено масло, което се смесва с брашно и към тях се добавят мляко и сол. Този сос има множество вариации, но базовият такъв е изключително лесен и същевременно вкусен;

Болонезе – в основата му са мляното месо и доматеният сос;

сос болонезе

Нормандски сос – сервира се с риба и се прави от масло, брашно, рибен бульон, жълтъци, лимон и черен пипер;

Майонезен сос – подходящ за пици, меса, яйца - състои се от горчица, жълтъци, лимонов сок, зехтин и сол на вкус;

Доматен сос – поднася се към тестени или месно-зеленчукови ястия.

Когато искате сосът да се сгъсти по-бързо не слагайте капак при варенето или прибавете малко брашно или картофено нишесте. Бърка се в една посока за да няма буци.

Ако ви се струва, че сте прекалили с мазнината по време на приготвянето на соса пуснете вътре няколко парченца хляб, които ще оберат мазното.

Ако пък сте се престарали и количеството сос, което сте приготвили е повече от необходимото не се притеснявайте - повечето сосове без майонезения може да бъдат съхранявани във фризер. Важното е да не са на млечно-яйчна основа.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати