За и против захаросания мед

Много често продавачите и дори производителите на мед се оплакват, че клиентите категорично отказват да си купят мед, който вече се е захаросан. Всеобщо е мнението, че захаросаният мед е вреден. Каква е истината обаче?

Не толкова известен факт е, че когато медът се захароса, това показва, че е наистина качествен и е един напълно полезен натурален продукт.

Според производителите скоростта, с която медът се захаросва, зависи от доста неща - начин на събиране, естествено съхранението му, както и температурата ме/жду 13 и 15 градуса протича най-бързо/.

Видът на меда също е от значение, акациевият и липов мед например кристализират по-бавно от останалите, докато от рапица, билков и слънчогледов мед се захаросват още през първата седмица, след като е бил събран.

Съставките също са от значение, когато съотношението на фруктоза към глюкоза е по-високо, захаросването протича по-бавно. Според някой пък може да се получи, когато загребем с мокра лъжица от буркана с мед. Видът на кристалите също могат да бъдат различни - по-малки и по-големи.

За да стане отново продаваем масово, продавачите прибягват до метода на разтапяне на водна баня. Именно това сваряване прави меда вреден. Той губи полезните си свойства. Получава се трансформация на захарите и ако температурата е по-висока, медът от полезен става канцерогенен. Медът трябва да се разтопява бавно на водна баня на слаба температура, без водата да завира.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати