Набедената за вредна лютеница отвръща на удара: Ще съди Активни потребители

Лютеница

Фирмата Идеал продукт, в чиято лютеница бе открито веществото олеамид, смята да търси правата си и да съдят Активни потребители. От Съюза на преработвателите също се произнесоха по въпроса.

На официална пресконференция от Съюза заявиха, че откритото вещество не е наркотик и не е вредно за здравето. Олеамид може да се намери в много продукти, които използват преработени мазнини.

От бранша допълниха още, че пробите, които Активни потребители са пуснали, са взети преди 6 месеца, а Българската агенция по безопасност на храните не са били уведомени нито за проверката, нито за откритото вещество.

Самите производители заявиха, че не са съгласни с начина, по който е направено изследването, с легитимността на резултатите или пък формата, под която бяха представени на публиката.

След оповестяването на резултатите различни специалисти оспориха достоверността им, посочвайки факта, че лабораторията, направила изследването, не е акредитирана.

Що се отнася до повишените количества на захар и сол, което също бе открито в лютеницата на нашия пазар, производителите твърдят, че спазват нормите при добавянето на подправките, предава Българското национално радио.

Лютеница

Максимално 16% е напълно допустимото количество за продукт като лютеницата и се спазва тенденцията да се намали захарта, както се намалява и солта.

От фирмата с набедената лютеница имат намерение да отвърнат на удара и да съдят Активни потребители, когато пристигнат резултатите от тестване на продукта им от акредитирана лаборатория.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати