gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Непознатите гъби: Гъба Анасонка

Непознатите гъби: Гъба Анасонка

Гъба Анасонка
Снимка: The Santa Cruz Mycoflora Project

Гъбата с интересно име Анасонка носи латинското наименование Clitocybe odora и принадлежи към семейство Tricholomataceae - Есенни гъби. Името ѝ се дължи на силната миризма на анасон, заради която някои хора са я нарекли миризливка.

Може да се намери в широколистни и иглолистни гори. Расте обикновено на групи, но се среща и поединично. Често се появява в големи количества. Расте от началото на лятото до средата на есента през месеците от юни до октомври.

Гуглата на младата анасонка е полукълбовидна, а с продължение на развитието на гъбата става плоска, в диаметър достига от 4 до 11 см, средно месеста. Обикновено има малка гърбица, а когато остарее, става вдлъбната с извит нагоре вълновиден ръб. На цвят е много променлива. Когато е млада, най-често е обагрена в синьозеленикаво, после преминава в сиво, маслинено или нечисто зелено, с напредване на възрастта избледнява и става гола, гладка и твърда.

Пластинките на гъбата Анасонка са низбягащи, прираснали и широки, редки, на цвят белезникави или същите като гуглата.

Пънчето е с размери 3-8х0.6-1.5 см. Почти е голо, обикновено с извита и разширена основа. При старите екземпляри сърцевината на пънчето е гъбеста, обикновено като гуглата.

Месото на гъбата е белезникаво. Има сладникав вкус, но леко горчив със силна миризма на анасон.

Анансонка
Снимка: enciclopedia.funghiitaliani

Споровият прах е бял, а спорите на Анасонката са елипсовидни с размери 6-7х3-4 µm, безцветни и гладки.

Трудно може да се обърка с други представители на гъбното царство заради специфичната си миризма и характерно оцветяване.

Анасонката спада към ядливите гъби и се счита за гъба с добри качества, но се употребява в комбинация с други видове, защото е твърде ароматна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати