Избягвайте тези храни, за да защитите зъбите си от кариеси и оцветяване

1 от 22 Снимки

1. Сушени плодове


Добавянето на стафиди в кутията за обяд на детето може да изглежда като здравословен вариант, но сушените плодове са причина за повишаване нивата на зъбния кариес. Предупрежденията дойдоха по-рано този месец, след като във Великобритания стоматолозите алармираха, че броят на децата под 5 години, на които са извадени зъби вследствие на кариес, е нараснал с 24 % през последното десетилетие. Сухият плод е пълен със захар, която залепва по зъбите, обявиха от Националния форум за затлъстяване в Обединеното кралство. Ако зъбите не са измити след хранене, захарта започва да разрушава емайла;

Зъболекарите ни предупреждават от години за вредните ефекти, които бонбоните и шоколадът оказват върху нашите зъби. Но има много други скрити причинители на кариеса, ерозията на емайла и оцветяването на зъбите.

Надали ви се вярва, но бутилирана вода е една такава храна, която бавно но сигурно отнема красивата ни усмивка. Ако предпочитате бутилирана, а не чешмяна вода, вие не правите никаква услуга на зъбите си. Когато бутилираната вода се пречиства, тя става по-киселинна, което може да увеличи риска от кариеси. Плюс това водата от чешмата съдържа флуор, естествено химическо вещество, добавено към водоснабдяването, за да заздрави зъбния емайл. През 2007 г. вестник Dental Research публикува, че флуорирането намалява зъбния кариес с 27 % при възрастните.

Също вредни за красивите зъби са ледени кубчета. Когато пием любимата си студена напитка в горещ слънчев ден, може да бъде трудно да окажем съпротива на желанието да схрускаме останалите на дъното на чашата ледчета. Но внимавайте, това може да доведе до пукнатини в повърхността на емайла на зъбите. Ако ледът попадне между зъбите ни под необичаен ъгъл, той би могъл да увреди част от зъбния емайл или още по-страшно - може да се счупи самият зъб.

Разгледайте нашата галерия горе, където събрахме старателно всички храни, които тормозят зъбите ви.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати