Не правете това, когато приготвяте картофено пюре!

Картофено пюре
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Почти всеки обича картофено пюре, но не всеки знае как да го приготви правилно. Никой няма да се радва, ако то е лепкаво, студено или безвкусно. Ако избягвате следващите грешки, близките ви ще ви карат да им го готвите постоянно.

1. Използвате грешния сорт картофи

Не всеки вид картофи е подходящ за пюре. Трябва да изберете този сорт, който е с по-високо съдържание на нишесте, защото с него пюрето ви ще стане пухкаво и гладко. Освен това то ще се овкуси и ароматизира по-лесно. В никакъв случай не вземайте червени или бели сортове, защото с тях може лесно да получите не картофено пюре, а ужасната картофена паста.

2. Не солите водата

Процесът на овкусяване на картофеното пюре започва още от варенето на картофите. Когато картофите се варят, гранулите на нишестето в тях набъбват и абсорбират вода и ако сте добавили - сол. Така няма да е необходимо да добавяте много в края на процеса и вашето пюре ще бъде добре овкусено.

3. Пускате картофите в гореща вода

Варени картофи
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Правилното варене е да пуснете картофите в студена вода, да ги посолите, загрявате ги до завиране и след това намалявате температурата на котлона. В противен случай, ако ги пуснете в гореща вода, те ще се сварят неравномерно - външността ще се разпадне, а вътрешността ще е сурова.

4. Добавяте овкусителите направо от хладилника

Оставете маслото да стане със стайна температура, преди да го разтопите в горещите картофи. Така то ще се абсорбира по-лесно и по-добре.

5. Прекалена обработка на картофите

Картофено пюре

Когато картофите се пюрират, нишестето се освобождава. Колкото повече обработвате картофите, толкова повече нишесте се освобождава. Когато твърде много нишесте се освободи, картофите стават лепкави и непривлекателни. Не трябва да ги обработвате с миксер или пасатор, защото този метод е твърде агресивен и крайният ефект не е добър.

6. Приготвяте ги прекалено рано, преди да ги сервирате

Престояването на пюрето в хладилник, особено за по-дълъг период от време, не е добра идея. По този начин то ще придобие вкус, наподобяващ картон, който няма да е приятен за никого.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати