Първите български дини вече са на пазара. Не ги купуват!

Български дини

Първата продукция от български дини вече се предлага у нас, но според производителите те не се купуват, тъй като се предлагат на малко по-високи цени от вносните.

Търговската мрежа вече е залята с гръцки и македонски дини, които сериозно са намалили стойността на летните плодове, така че българските фермери не успяват да пласират производството си, предава bTV.

На борсата в Любимец вече има сериозно напрежение между продавачите, тъй като голяма част от родната продукция е залежала, а заради топлото време плодовете се развалят.

Гръцките и македонските дини обаче се радват на небивал интерес, което предизвика недоволството на българите.

Пред камерата на bTV нашенците заявяват и че голяма част от търговците си позволяват да заблуждават потребителите, че продаваните от тях дини са български, като те всъщност са внос.

Диня

Килограм от гръцките дини на борсите на едро в момента се предлагат за 17 стотинки на килограм, докато българските дини не падат под 25 стотинки за килограм.

На борсата в Кърналово цената на българската диня стига дори 50 стотинки за килограм Дините били от Цар Самуиловите градини, но и там пазарът е замрял.

Производителите поискаха от държавните институции да се намесят, тъй като според тях гръцките им колеги използват нелоялна търговска практика, занижавайки толкова цената на динята.

Сезонът на дините приключва през август – тогава цената им може да стане два пъти по-висока или обратното - два пъти по-ниска в зависимост от търсенето.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати