gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кулинарните капризи на кралица Клеопатра

Кулинарните капризи на кралица Клеопатра

ЗорицаЗорица
Гуру
5088k
Клеопатра
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

С какво се е хранила египетската кралица Клеопатра? От бляскавите банкети, до любимите ѝ ястия, открийте душата на Клеопатра като един от най-изисканите любители на храната!

Последната кралица на Древен Египет е Клеопатра VII от Птолемейската династия, която управлява от 51 до 30 г. преди Христа, изправила се пред римската власт с политическа стратегия, основана на личен магнетизъм и луксозен начин на живот. В съвсем млада възраст тя станала любовница на много по-възрастния Юлий Цезар, преди да започне дългогодишна и дълбока любовна афера с Марк Антоний, която приключила със смъртта им.

На двамата най-известни любовници от древността ние приписваме заслугата, че са създали една от първите гастрономически асоциации в историята: Антоний и Клеопатра събирали най-известните гастрономи на епохата, наричайки групата Кръгът на несравнимите. Членовете се радвали на ловни експедиции и партита, дискусии с учени и библиотекари, дори с приключенски експедиции в опасни райони на Египет.

Откриването и преводите на някои папируси, открити в Оазиса на Файюм, най-богатата област в Египет, разкриват интересни факти за гастрономията на епохата. Египетската предшества средиземноморската кухня, а не, както може логично да се предположи, арабската, която е по-тежка откъм подправките.

Клеопатра и Марк Антоний

Използвали маслиново масло, леки сирена, зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, ароматни билки и се наслаждавали на ястия с месо и риба. Благодарение на документите научаваме, че на масата на най-известната кралица на историята, образована и интелигентна жена (в тях се казва, че тя е била способна да проведе неустоимо увлекателен разговор), често са били сервирани пълнени гълъби, гарнирани със сезонни зеленчуци.

Пълнени гъби

Гостите също се наслаждавали на фавската бобена супа, както и на супи от ечемик и лимец, които обикновено били за откриване на вечерята и отваряне на апетита. Дивечът често се е редувал с овнешко. А в най-изисканите случаи рибата от Нил е заемала централно място. Десертите се състояли от вкусни торти от смокини и ядки, покрити с мед. И за освежаване по време на вечерята на масите никога не е липсвало хубаво гръцко вино и бира, ценно наследство от фараоните.

Преравяйки несравнимия им живот за интересни факти, в съзнанието ни остават два незабравими епизода, останали от Клеопатра и Антоний. Първият е залогът между двамата кой може да бъде домакин на най-скъпия и изискан банкет.

Нилски костур

Събитието, описано от Гай Плиний Секунд (на латински Gaius Plinius Secundus), наричан накратко Плиний Стари (или Старши) и увековечено в многобройни картини, разкрива, че Антоний е бил неин неистов съюзник, ловуващ за най-редките и най-екзотични храни, а Клеопатра изразходвала повече от десет милиона сестерции (римски монети) за скъпи деликатеси, като освен това дори разтопила една от нейните изящни безценни обеци в чаша оцет.

Печено прасенце

Сцената, описана от доктор Филота (разказана от дядо му Плутарх), говори за посещението му в двора и шока му, когато открива, че в кухнята имало осем диви прасета на различни етапи от печенето, защото Марк Антоний изисквал да има от това месо във всеки един момент през деня, в случай че той се почувства гладен или ако получи неочаквано посещение от гости.

Други източници разкриват, че Клеопатра обожавала да консумира екзотично ястие, приготвено от камилски копита. За съжаление рецептата и методът на приготвянето са били изгубени във времето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest