Пилешката супа трябва да съдържа тези съставки, за да пребори настинката

Пилешката супа трябва да съдържа тези съставки, за да пребори настинката

Всеки знае, че когато се разболее, малко пилешка супа може да облекчи състоянието му, но това не са само бабини деветини, а медицински факт, доказан от американски учен, пише Дейли мейл.

Пилешката супа е най-доброто лекарство за настинка през зимния сезон, защото облекчава симптомите на инфекции на горните дихателни пътища и успокоява възпаленията.

Миксът от аромат, подправки и топлина пък може да отпушат носа и да намалят последиците от обилното изпотяване, твърди още доктор Стивън Ренард от университета на Небраска.

Според него, за да ви лекува, пилешката супа задължително трябва да съдържа кромид, сладки картофи, ряпа, пащърнак, моркови, целина, магданоз, сол и черен пипер.

Доктор Ренард е доказал полезното влияние на супата, като е изследвал движението на неутрофилите - най-често срещаните бели кръвни телца, които защитават тялото срещу инфекции.

С експериментите си специалистът е проверявал дали действието на неутрофилите се засилва или намалява при употребата на пилешка супа, когато си болен.

Резултатите са показали, че пилешката супа наистина има противовъзпалително действие, като облекчава симптомите и продължителността на болестта. Успокояващият ѝ ефект също не е за подценяване.

Пилешката супа трябва да съдържа тези съставки, за да пребори настинката

Ароматът, подправките и топлината помагат за отпушване на синусите, като разграждат слузта. Освен това супата хидратира и подхранва организма, понеже е пълна с полезни зеленчуци.

Години наред се смяташе, че пилешката супа има по-скоро плацебо ефект. Нейното благоприятно въздействие върху организма е открито през XII век от еврейския лекар и философ Моше бен Маймон.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати