Традиционни ястия, с които италианците посрещат Нова година

Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Италианците празнуват Нова година, известна като Вигилия, Каподано или Феста ди Свети Силвестро, с храна, символизираща желанията за следващата година, и разбира се съчетана с много Prosecco или Spumante (газирано вино).

Звездата на новогодишната трапеза за много италианци е лещата. С нейната форма, наподобяваща монети, тя символизира просперитета през новата година и се счита, че ще донесе богатство на семейството. Обикновено се сервира със зампоне или котечино.

Котечино представлява свинска наденица и е друга част от новогодишното меню. Свинското месо се счита за късметлийско, когато е поднесено за Нова година. Поради това, че е толкова мазно, то също е символ на просперитет. Затова и котечино е класическо допълнение към новогодишната леща - заедно те усилват взаимно силата си и предвещават една богата година.

Бялото ризото също е задължително на трапезата. Както оризът расте в тенджерата, докато се готви, така и богатството на семейството ще расте.

Друго типично празнично ястие е тортелини или капелини в бульон. Капелини в превод означава малки шапки, което образно символизира изпращането на старата година. Вечерята завършва със сушени плодове и грозде.

Смята се, че трябва голяма воля, за да се запази грозде от реколтата до навечерието на Нова година, което показва, че всеки на масата ще бъде мъдър и скромен с нарасналото си богатство. Сервират се и бадеми като символ на добър късмет и плодородие. Приготвят се и рибни ястия и традиционни сладкиши, като всяко едно ядене е символ на здраве, късмет, просперитет.

Съчетанието на всички "късметлийски храни" в тази специална вечер обещава една много добра година за цялото семейство, събрало се около новогодишната трапеза.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати