Хранителен режим с продукти, бедни на пурини

Яйца
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
11.05 лв.
Виж ››

Пурините са вещества, които се съдържат във всички хранителни продукти. Всички клетки от нашето тяло съдържат пурини.

При някои здравословни проблеми е необходимо да спазваме диета и да консумираме храни с ниско съдържание на пурини. Това се налага, ако страдаме от камъни в бъбреците и пикочният мехур. Те се образуват, когато в организма се натрупва излишно количество пикочна киселина. Това състояние е известно като подагра. При затлъстяване също трябва да следваме диета и да се ограничаваме от храни, богати на пурини.

Храните с високо съдържание на пурини са протеиновите храни. Това са някои видове месо (дивеч, гъска), риба (скумрия, херинга, аншоа), морски дарове (хайвер и миди), карантия (мозък, бъбреци, черен дроб), различни сосове и бульони, ядки (фъстъци).

Когато спазвате хранителен режим с продукти, бедни на протеини, е добре да избягвате и храните, които съдържат много въглехидрати като хляб, ориз, макаронени изделия.

Млечните продукти, които консумирате, трябва да са с нисък процент масленост.

Ограничете и количеството плодове, които консумирате.

Месото, подходящо за хранителен режим с бедни на пурини храни, е пилешкото и някои видове риба.

Пийте много течности. Трябва да пиете поне 2 литра вода на ден. Алкохолът трябва да сведете до минимум, а най-добре изобщо да го изключите.

Полезните храни при спазвате на този режим са яйца, сирене, прясно и кисело мляко (нискомаслени или обезмаслени), хляб, плодове и ядки (без фъстъци).

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати