gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хранителна стойност на гъбите

Хранителна стойност на гъбите

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
85321010330
Хранителна стойност на гъбите
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
22.40 лв.
Виж ››

Гъбите са много вкусна и невероятно ароматна храна. Използват се в българската кухня, както и в много други национални кухни. Приготвят се по различен начин и имат много полезни съставки.

Най-безопасно е да консумираме култивирани гъби, но много хора предпочитат диворастящите гъби. Те са много по-вкусни и ароматни, но не всеки може да ги разпознава. Има много отровни видове гъби и двойници и затова само опитните гъбари ги разпознават. Ако не сте сигурни дали една гъба е ядлива, то по-добре е да не я опитвате, защото последиците от консумацията на отровни гъби са тежки и дори фатални.

Хранителната стойност на гъбите може да бъде сравнена с най-полезните зеленчуци. Въпреки високо съдържание на вода, гъбите съдържат множество полезни вещества.

Едно от веществата в състава на гъбите са белтъчините. Също така гъбите съдържат и протеини, колкото се съдържат и в месото. Разликата е, че протеините в гъбите се усвояват доста по-трудно от нашия организъм в сравнение с протеините в месото. Гъбите съдържат и фибри. Вегетарианците предпочитат гъбите като храна, тъй като получават редица полезни вещества при консумацията им.

Също така е важно да отбележим, че гъбите съдържат и въглехидрати. Предимно фруктоза и глюкоза са въглехидратите в състава на гъбите. Те са между един и три процента. Гъбите съдържат и мазнини в минимални количества - под 1 процент.

Хранителна стойност на гъбите

В полезните вещества, които са част от състава на гъбите, влизат и мастни киселини, полезни аминокиселини, ензими и минерални соли.

В състава на гъбите няма нишесте и това ги прави подходящи за консумация по време на диета, както и за различни хранителни режими.

Бета глюканът е най-полезното и значимо вещество, което се съдържа в гъбите. Бета глюканите са природни полизахариди, които имат много важно значение за имунната система. Още в древността се е смятало, че хората са здрави и издържливи, благодарение на честата консумация на гъби.

За да запазите полезните хранителни качества на гъбите е важно да знаете, че след като ги нарежете, те трябва да бъдат сготвени в рамките на няколко часа. Оставени на стайна температура, нарязани за по-дълго време, гъбите започват да поглъщат вредни вещества и да губят полезните си качества.

Хранителна стойност на гъбите

В хладилник гъбите можете да съхранявате само няколко дни. Ако станат тъмни на цвят е по-добре да ги изхвърлите. След като са набрани гъбите е добре да ги поставите в съд с твърди стени, защото съхранението в плик води до по-бързото им разваляне. Сготвените гъби се съхраняват в хладилник в керамичен съд. Не е препоръчително да се съхраняват с метални съдове.

Гъбите имат много полезни вещества, но имат и един недостатък. Той е, че трудно се смилат от организма и трудно се усвояват някои от полезните им вещества. Това е свързано с хитинът в тях, тъй като той е несмилаем. Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт не консумирайтне гъби в големи количества.

Гъбите са тежка храна и затова е добре да бъдат консумирани на обяд, а не вечер. Така организмът ви ще има достатъчно вревме да преработи гъбите преди да дойде време да си лягате. В противен случай рискувате да ви е тежко, да нспите неспокойно или изобщо да не спите.

Гъбите имат и друг сериозен недостатък. Те имат силно активна способност да поглъщат токсини и радиоактивни вещества. Внимавайте и добре проучете в каква почва са израснали гъбите, защото може да бъдат и животозастрашаващи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати