Осем признака, че имате дефицит на витамин В12
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Осем признака, че имате дефицит на витамин В12

Осем признака, че имате дефицит на витамин В12

Осем признака, че имате дефицит на витамин В12

С напредването на възрастта способността на тялото ви да абсорбира витамин В12 от храната се забавя. Най-големите рискови фактори, водещи до дефицит на витамин В12, са вегетарианската или веганската диета.

Въпреки че растителните диети обикновено са пълни с витамини и хранителни вещества, според учените те са лишени с В12, защото витаминът се среща естествено само в животински продукти като месо, яйца, морски дарове и млечни продукти.

Приемането на някои лекарства като метформин (често предписван на хора с диабет тип 2 или синдром на поликистозните яйчници) също увеличава вашите шансове да не получавате достатъчно витамин В12.

Защо е толкова важно да получите достатъчно B12? Този витамин е от решаващо значение за добрата мозъчна функция и поддържането на имунната ви система. В12 е важен за ДНК и червените кръвни клетки. Организмът ви не може да функционира гладко без този витамин.

Как да разберете, че страдате от липсва на В12? Признаците са най-разнообразни, но има няколко основни показателя, които могат да ви подскажат за проблема.

1. Отпадналост

Ако мусколите ви не получават достатъчно кислород от червените кръвни клетки, ще се чувствате отпаднали.

Осем признака, че имате дефицит на витамин В12

2. Странни усещания

Все едно електричество се движи от главата до крайниците ви. Други страдащи съобщават за изтръпване и усещане за иглички. Тези странни болки са в резултат на увреждане на нервите, което се предизвиква от ниските нива на кислород в клетките.

3. Слаба памет

Случва се например да си приберете ключовете в хладилника, или да забравяте имената на някой роднини. Понякога ниски нива на В12 са виновни за това.

4. Замайване

Едно турско проучване сравнява пациенти, които имат световъртеж и други, напълно здрави доброволци. Оказва се, че 40 % от замаяните пациенти са с ниски нива на В12.

5. Бледа кожа

Ако вашият розов тен вече има жълт оттенък, може да е що заради ниски нива на B12.

6. Гладък и червен език

Около половината от хората с тежък дефицит на В12 губят папилите - тези малки точици на езиците си, особено около краищата. Пациентите също се оплакват от изгаряне и болезненост, особено под езика.

Осем признака, че имате дефицит на витамин В12

7. Проблеми със зрението

В екстремни случаи липсата на В12 може да увреди зрителния нерв или да запуши кръвоносните съдове в ретината, причинявайки замъглено виждане, двойно виждане, чувствителност към светлина и дори загуба на зрение.

8. Повишена тревожност

Хората, страдащи от недостиг на витамин В12 са неспокойни и тревожни. Изпитват силен дискомфорт от дреболии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати