Доколко е полезен черният шоколад
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Доколко е полезен черният шоколад

Доколко е полезен черният шоколад

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
24107095k
ползи от черен шоколад
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

Със самото изричане на думата шоколад веднага ни се приисква да ни се намира някое и друго парченце шоколад. Той веднага събужда вкусовите ни рецептори. Това е една от най-обичаните храни за малки и големи, но често след като похапнем блокче шоколад ни обзема чувство за вина. Това се дължи на повечето калории, които той съдържа.

Разбира се, че има и хора, които изобщо не се вълнуват от поемането на калориите от парче хубав шоколад.

Едновременно, ако се разгледа подробно състава му, ще се отбележи, че освен така недолюбваните калории, той е пълен с многобройни ползи за здравето ни.

Не всички шоколади отговарят на тази характеристика, някои тъмни шоколади съдържат много захар и мазнини.

Добър тъмен шоколад е този шоколад, който съдържа 70% и повече какао, също така за един добър шоколад е критерий и по-високата му цена, дължаща се основно на високото количество на какаото.

Истинския тъмен шоколад съдържа мощни антиоксиданти, наричани теобромини, протеини, флавоноли, полифеноли.

Разбира се, че антиоксиданти се приемат от плодовете и зеленчуците, но малко черен висококачествен шоколад не би ни навредил по никой начин. Освен това той е в състояние да ни даде малко по-добро настроение и ще ни накара да се чувстваме по-спокойни.

Черният шоколад помага на кръвоносните съдове да се разширяват и по този начин спомага за намаляването на кръвното налягане, осигурява по-добър приток на кръв и съответно сърцето работи по-добре. Също така способства за намаляването на образуването на тромбоцити в кръвта, също така и намалява симптомите на депресия.

тъмен шоколад полезен за здравето

Тъмният шоколад намалява инсулиновата резистентност, като по този начин подпомага клетките по-добре да използват инсулина в организма при човек.

Черен шоколад може да се консумира по най-различни начин - в десерти, печива, сладоледи.

Когато се прилага диета, основно за сваляне на килограми, нерядко се случва "пристъп" за сладко и точно този шоколад е правилният избор. Парченце черен шоколад ще притъпи чувството за глад за сладкиши.

Шоколадът с висок процент на какао е питателен, съдържа важни елементи и минерали, като желязо, магнезий, цинк, селен и още други.

Въпреки всичките изброени положителни качества в ползата на този сладък неустоим десерт, той е висококалорична храна и трябва да се консумира в умерени количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати