Царете на плодовете: Безценните ползи от горските плодове

Царете на плодовете: Безценните ползи от горските плодове

Безценният дар на природата. Така диетолозите наричат плодовете, които ние слагаме под общото име горски. Горските плодове съдържат много от необходимите за здравето хранителни вещества. Нещо повече - те са идеалната сезонна храна и се консумират по най-различни начини.

Горските плодове са изключително полезни за здравето. Богати са на фибри, които ни карат да се чувстваме сити, като намаляват апетита. Освен че са любима храна през лятото с неустоими цветове и аромати, те облекчават и симптомите на артрит. Съдържащите се в тях антиоксиданти предпазват организма от инфекции и свободни радикали, които биха могли да увредят клетките и органите.

Многобройните проучвания показват, че горските плодове подобряват когнитивните и двигателните възможности. Поради тази причина те са идеална добавка към храната. Най-голяма полза има от комбинацията на два-три вида горски плодове, независимо дали са пресни, замразени или сушени.

Най-известни са сините и червените боровинки, ягодите, къпините, малините и касисът. Ягодите имат високи нива на фолиева киселина и съдържат повече витамин С дори от портокалите. Калият в тях е полезен за нервната система, а калцият и фосфорът поддържат здравината на костите.

Царете на плодовете: Безценните ползи от горските плодове

Горските плодове подобряват функционирането на храносмилателната система. Намаляват апетита, предпазват сърцето, очите и кожата. Боровинките съдържат 20 вида антоцианин - антиоксидант, който им придава синьо-лилавия и червения цвят.

Една порция къпини и малини съдържа 8 г фибри - три пъти повече от препоръчителната дневна доза. Изследванията показват, че малините са полезни в борбата и с различните видове рак - на гърдата, на шийката на матката, на дебелото черво, на хранопровода, на простатата. Според експертите малините

са ефикасен инструмент в борбата и срещу затлъстяването, защото съдържат кетони, които стимулират метаболизма и изгарянето на мазнини.

Червените боровинки са не само отличен естествен пробиотик, но помагат и при уринарните инфекции, като предпазват от ешерихия коли. Те са сигурен страж срещу появата на карциноми, подобряват имунната система, защитават черния дроб и мозъка.

Проучване, проведено от Американската асоциация за борба с рака сред сто мъже и жени, стига до извода, че при хората, които редовно консумират горски плодове, има по-малка вероятност да се появят сърдечно-съдови заболявания. Специалните антиоксидантни пигменти в този вид плодове ги правят идеалната храна за мозъка в царството на плодовете и зеленчуците.

Царете на плодовете: Безценните ползи от горските плодове

Съхранение на горски плодове:

- замразяване - най-простият и бърз начин за съхраняване на горските плодове. Замразени, те са идеални за торти и смутита, тъй като запазват повечето от хранителните си вещества;

- сушене - сушените горски плодове се съхраняват по-лесно от замразените, но обработката им отнема повече време.

Могат да се използват за вкусни здравословни закуски или за приготвянето на торти;

- консервиране - горските плодове са подходящи за приготвяне на компоти, сладка и сокове, след съответна термична обработка. Ако са правилно консервирани, могат да се консумират до две години.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати