Кафяви или бели яйца - има ли разлика?
gotvach.bg»Статии»Кулинария»Кафяви или бели яйца - има ли разлика?

Кафяви или бели яйца - има ли разлика?

Кафяви или бели яйца
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Много хора имат собствени предпочитания, когато стане въпрос за цвят на яйцето. Някои смятат, че кафявите яйца са по-здравословни или по-естествени, докато други смятат, че белите са по-чисти или просто са по-вкусни.

Но дали наистина разликите между кафявите и белите яйца са по-дълбоки от цвета на черупките?

Яйцата могат да бъдат във всякакви цветове

Яйцата от пилета могат да бъдат в различни цветове и в супермаркета може да видите както кафяви, така е бели. Много хора обаче не знаят какво всъщност влияе на цвета на яйцето.

Отговорът е съвсем лесен – цветът на яйцата зависи от породата на пилето. Например, пилетата на White Leghorn носят бели яйца, докато Plymouth Rocks и Rhode Island Reds носят яйца с кафяви черупки.

Някои породи пилета като Арукана, Амероукана, Донгсианг и Луши, дори имат сини или синьозелени яйца.

Различните цветове на яйцата се получават от пигментите, които кокошките произвеждат. Основният пигмент в кафявите яйчени черупки се нарича протопорфирин IX. Тя е направена от хема, съединението, което дава червения цвят.

Цвят на яйцата

Основният пигмент, открит в сините яйца, се нарича биливердин, който също идва от хема. Това е един и същ пигмент, който понякога дава отенъци със синьозелен цвят.

Но докато генетиката е основният фактор, който определя цвета на яйцето, могат да окажат влияние и други фактори. Например по-възрастните кокошки са склонни да снасят по-големи и по-светли яйца.

Състоянието на кокошката, диетата и нивото на стрес може също до известна степен да засегне цвета на яйчената черупка. Тези фактори могат да направят сянката по-светла или по-тъмна, но не непременно да променя самия цвят. Основният фактор, определящ цвета, все още е породата.

По-здравословни ли са кафявите яйца от белите?

И двете са изключително здравословни храни. Типичното яйце съдържа много витамини, минерали и висококачествен протеин и всичко това, обвито в по-малко от 80 калории.

Въпреки това учените са сравнявали яйцата с кафяви и тези с бели черупки, за да видят дали има някаква разлика. Няколко проучвания установиха, че цветът на черупката няма значителен ефект върху качеството и състава на яйцата. Това означава, че цветът на черупката не е свързан с това колко е здравословно. Единствената реална разлика е пигментът в състава на цвета.

Кои са по-вкусни – кафявите или белите яйца?

Някои хора се кълнат, че кафявите яйца са по-вкусни, докато други предпочитат вкуса на белите яйца. Но както и при хранителното съдържание, няма реална разлика между вкуса на яйцата с кафяви и бели черупки.

Това обаче не означава непременно, че всички яйца имат еднакъв вкус. Въпреки че цветът на черупката не е от значение, други фактори като вида на храната, свежестта и как се приготвя яйце, могат да повлияят на вкуса.

Например, кокошки, хранени с храна, богата на мазнини, произвеждат по-ароматни яйца, отколкото кокошките, хранени с по-ниско съдържание на мазнини. И кокошки, чиято храна съдържа твърде много рибено масло, някои видове мазнини или дори витамини А или D, може да доведе до рибен или почти без никакъв вкус на яйца.

Диетата на домашно отгледана кокошка не е същата като тази на конвенционално отглеждана кокошка, която също може да повлияе на вкуса на яйцата.

Освен това, колкото по-дълго се съхранява яйцето, толкова по-вероятно е да се развие аромат. Съхраняването на яйцата при стабилна ниска температура, като в хладилника, може да помогне за запазването на вкуса им за по-дълго време.

Защо кафявите яйца са по-скъпи?

Разлика между кафяви и бели яйца

Кафявите яйца струват повече, защото в миналото кокошките, които ги снасяли, са били по-големи и са мътели по-малко яйца, отколкото кокошките с бели яйца. Следователно, кафявите яйца е трябвало да бъдат продадени на по-висока цена, за да компенсират допълнителните разходи.

Днес кокошките носачки, които снасят кафяви яйца, имат почти същите производствени разходи като кокошките, които снасят бели яйца. Независимо от това кафявите яйца все още са с по-висока цена. Това може да се дължи на факта, че специалните яйца, като например органичните, са по-скоро кафяви, отколкото бели.

Ако цветът на яйцето не е от значение, какво тогава е?

След като цветът на яйцата не е важен фактор, ето какво трябва да вземете предвид, преди да отидете на пазар:

- Изцяло естествени

Яйцата, обозначени като естествено отгледани не се различават от всички останали;

- Органични

Яйцата, които са сертифицирани като органични, са от пилета, на които са давани само биологични храни без ГМО. Също така целогодишно трябва да имат достъп до открито пространство.

Тези пилета не приемат и антибиотици или хормони (никога не са разрешени за употреба при кокошки носачки). Етикетът органичен продукт означава, че антибиотиците могат да се използват само когато са необходими от медицинска гледна точка;

- Без клетка

Терминът без клетка, когато се използва за яйцата, може да бъде подвеждащ. Докато конвенционално отглежданите кокошки се намират на закрито в много малки индивидуални клетки, кокошки без клетки се настаняват в отворена сграда или стая;

- Свободен диапазон

Снасяне на яйца

Етикетът свободен означава яйца, които идват от кокошки, разполагащи с някакъв вид непрекъснат достъп до открито пространство. Това в идеалния случай осигурява по-добро качество на живот за кокошките.

Хранителната стойност на яйцата също може да се увеличи, тъй като кокошките, които са изложени на слънчева светлина, произвеждат яйца с много по-високи нива на витамин D.

- Обогатени с омега-3

Омега-3 обогатени яйца идват от кокошки, хранени с диета, обогатена със здрави омега-3 мазнини. Следователно съдържанието на омега-3 в яйцето е много по-високо от нормалното.

Омега-3 обогатени яйца осигуряват алтернативен източник на омега-3 мазнини, които традиционно са много ограничени в храната на хората. Изборът на омега-3 обогатени яйца може да предложи някои ползи за здравето;

- Домашни или местни

Яйцата, които идват от домашни кокошки или закупени директно от малки, местни фермери, вероятно ще бъдат най-пресните и обикновено идват от кокошки, които живеят в по-естествена среда с много достъп до слънчева светлина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати