За и против рулцата от раци

За и против рулцата от раци

Сигурно се сещате за безброй рецепти за салати и предястия, които се приготвят от рулца от раци и самите вие обичате както да ги приготвяте, така и да ги консумирате. Считате, че те са истински деликатес, който освен това е и на съвсем прилична цена. Все пак един килограм щипки от кралски рак е около 80 лв., а цяло пакетче рулца от раци може да бъде намерено на цена под 1 лв. Замисляли ли сте се на какво се дължи това?

Много просто. По същия начин, по който в салатата Снежанка не се крие приказната героиня Снежанка, така и в рулцата от раци няма никакви раци. Те представляват сурими - японска дума, с която се обозначава мляно месо, предимно от риба. И ще сте късметлии, ако рулцата от раци, които сте закупили или вече сте консумирали, съдържат наистина сурими, защото и това не е сигурно.

В Япония, откъдето всъщност произхождат рулцата от раци, те са се приготвяли от смляно месо от пъстърва, към което се е добавял оцветител, извличан от насекоми. Звучи ужасно, но всъщност това са били истинските рулца от раци, които са се появили през 60-те години на миналия век и които бързо са станали популярни почти в целия свят.

Рулца от раци

Днес, подобно на кренвиршите, които ядем, всъщност си нямаме идея какво точно се съдържа в опаковката рулца от раци. Че няма раци в тях, е ясно, но понякога те не съдържат дори и сурими, а са някаква смес от стабилизатори, овкусители, консерванти, сгъстители и всякакви други ясни и неясни "химии". С което би трябвало да ви е станало ясно, че е добре да избягвате тяхната консумация.

Забележете, че посочихме, че е добре да избягвате консумацията на рулца от раци, а не изобщо да забравите за тях. Просто бъдете нащрек, когато закупувате такъв продукт и четете подробно какво е съдържанието му. Ако видите, че в началото на списъка със съставките му е поставен надпис "сурими" или "смляна риба", значи сте попаднали на рулца от раци, които са годни за консумация.

Салата с рулца от раци

Следете и за цвета на рачешките пръчици. Много често те са оцветени в ярко червено, което е гаранция, че са пълни с оцветители. Истинските рулца от раци трябва да имат розов, а не червен цвят.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати