Позволени нисковъглехидратни плодове при кето диета

Позволени нисковъглехидратни плодове при кето диета

Ако обичате плодове, може би се чудите дали има плодове с ниско съдържание на въглехидрати, които няма да повлияят негативно на вашата кето диета. В крайна сметка плодовете са полезни за здравето, нали?

Но при диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати яденето на твърде много чисти въглехидрати може да повиши кръвната ви захар.

Твърде много фруктоза е вредна за вашето здраве, но не всички плодове съдържат много фруктоза. Някои плодове предлагат по-малко захар и повече хранителни вещества.

По-долу ще намерите 7-те най-добри плодове, подходящи за кето хранене. Освен тях има вариант да хапвате диня и пъпеш, защото те съдържат учудващо малко въглехидрати, но все пак това трябва да става в ограничено количество.

1. Лимон

Лимоновите резенчета или лимоновият сок са много вкусни във вода или други напитки. Лимонът е добър източник на аскорбинова киселина (естествен витамин С), предотвратява образуването на камъни в бъбреците и дори освежава дъха ви.

100 грама лимони съдържат 29 калории, 2.8 г фибри, 6 г чисти въглехидрати и 1.1 г фруктоза.

Препоръчителна порция - 1 с.л. (15 г).

2. Авокадо

Авокадото е позволено при кето диета

Противно на общоприетото схващане, това е плод, а не зеленчук. Той съдържа повече калий от бананите, а авокадото също е пълно със здравословни мазнини, фибри и фитонутриенти като бета-ситостерол, лутеин и зеаксантин.

100 г авокадо съдържа 167 калории, 15 г мазнини, 6.8 г фибри, 1.8 г чист въглехидрат и само 0.08 г фруктоза.

Стандартният размер за сервиране е 1/3 от плода или около 50 г.

3. Маслини (зелени или черни)

Те са добър източник на диетични антиоксиданти и здравословни мазнини. Маслините могат да подобрят кръвообращението и да понижат кръвното налягане чрез повишаване нивата на азотен оксид. Той е и противовъзпалителен продукт - тяхното съдържание на витамин Е подобрява здравето на мозъка и помага за контролиране на свободните радикали.

100 г маслини съдържат 81 калории, 6.9 г мазнини, 2.5 г фибри, 3.1 г чист въглехидрат и 0 г фруктоза.

Препоръчителната порция е две големи маслини или около 28.5 г.

4. Малини

Малините са позволени плодове при кето диета

Съдържа много антиоксиданти: витамин С, кверцетин и галова киселина. Този плод може да помогне за предотвратяване на рак, сърдечни заболявания и проблеми с кръвообращението.

В малините има и елагова киселина - естествено съединение с допълнителни химиопрофилактични (противоракови) и противовъзпалителни свойства.

100 г малини съдържа 52 калории, 6.5 г фибри, 5.5 г въглехидрати и само 2.35 г фруктоза.

Препоръчителната порция е 1 чаша малина (около 123 г)

5. Боровинки

Боровинките са пълни с антиоксиданти, които ни правят красиви, пазят ни от вируси, кожни инфекции.

Те имат най-голямо съдържание на въглехидрати сред плодовете, позволени при кето диета - 17.4 г въглехидрати за 1 ч.ч. Съдържанието им на фруктоза е немалко, затова трябва да се консумират с мярка и внимателно. При първа възможност заменяйте боровинките с малини или къпини.

6. Къпини

Къпините са нисковъглехидратни плодове

Още римляните и елините лекували подагра с къпини. Тези горски плодове са страшно полезни, а освен това могат да влязат в състава на много вкусни рецепти. Къпините са храна за мозъка, за двигателния апарат, противовъзпалителна храна и храна за красота, защото правят кожата ни по-сияйна. Консумацията на къпини потиска образуването на ракови клетки и клетъчните мутации.

В къпините се съдържа доста витамин С, калий и манган, голямо количество елагинова киселина и антоцианин.

В порция къпини има повече фибри в сравнение с малините - 8 г фибри в 1 ч.ч.

В 100 г къпини има: калории 43, мазнини 0.5 г, въглехидрати 10 г, нетни въглехидрати 5, протеини 1.4

7. Ягоди

Ягодите са много здравословни горски плодове, позволени при кето диета. Те подобряват нивата на кръвната захар, полезни са за сърцето. Доказано е, че те намаляват нивата на инсулин и инсулинова чувствителност при хора, които ги приемат в контролирани дози. В комбинация с кето диета този здравословен ефект на ягодите се усилва. Все пак имайте и тук едно наум, защото имат достатъчно въглехидрати и трябва да ги хапвате умерено.

В 100 г (3/4 ч.ч.) ягоди се съдържат 5 г въглехидрати.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати