Основни принципи на интуитивното хранене

интуитивно хранене

Повечето хора започват да приемат идеята, че диетите нямат дългосрочен ефект. Всъщност около 90-95 % от всички диети се провалят. Една от причините за неуспешните диети е йо-йо ефектът.

Част от причините хората да не се подлагат на диета са, че се самообвиняват прекалено много, липса на воля, липса на самоконтрол, лоша генетика. Понякога те обвиняват себе си толкова много, че спират да се хранят и влизат в опасен режим на глад, вместо да приемат по-здравословен подход (съзнателно хранене).

Наред с по-здравословните подходи към храненето идва и „интуитивното хранене“ - нововъзникващ подход за устойчиво здравословно хранене и приемане на тялото.

Интуитивното хранене основава ли се на доказателства? Да, според десетки изследвания, този подход изглежда обещаваща и „реалистична алтернатива за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването в сравнение с конвенционалните начини за отслабване“.

Какво е интуитивно хранене?

Какво е определението за интуитивно хранене? Няма само едно определение за интуитивно хранене, тъй като различните хора подхождат към този стил на хранене по уникални начини.

Терминът „интуитивно хранене“ е въведен за първи път през 90-те години на миналия век от авторите на книгата „Интуитивно хранене “, „Регистрирани диетици“ Евелин Трибол и Елизе Реш. Те описват интуитивното хранене като: „нов начин на хранене, който в крайна сметка е безболезнен и здравословен за вашия ум и тяло. Това е процес, който маха „оковите“ на диетата (което може да доведе само до лишения). Това означава да се върнете към корените си - да се доверите на тялото си и на неговите сигнали“.

Процентите на хора със затлъстяване и наднормено тегло продължават да се покачват, но все повече и повече хора съобщават, че са на „диета“.

Много проучвания са открили положителните последици от интуитивното хранене, включително предпазване от затлъстяване, понижаване на индексите на телесна маса, понижаване нивата на кортизола и подобряване на цялостния външен вид.

Основите на интуитивното хранене

Евелин Трибол и Елизе Реш наричат своя подход „отклонение на 180 градуса от диетата“. Вместо да се съсредоточи силно върху загубата на тегло, лишенията, намаляването или броенето на калории и отписване на определени храни, целта им е да научат хората как да се хранят по начин, който поддържа по-здравословни отношения с храната.

Диетолозите и терапевтите, участващи в изследванията за интуитивно хранене, също съставят няколко различни общи насоки, които включват:

интуитивно хранене принципи

1. Предимно присъщо хранене - ядене въз основа на вътрешните ви сигнали за ситост и глад.

2. Ядене въз основа на вашето настроение, социална ситуация, време на деня или наличност на храна без чувство на вина.

3. Антидиета - ядене, което не се определя от някаква конкретна диета, като например броене на калории или следване на рискован план за диета с ниско съдържание на мазнини.

4. Самостоятелна грижа и приемане на тялото (независимо от текущия размер).

Как да се научите да бъдете интуитивни, когато става дума за избор на храни? Един от начините е да следвате 10-те принципа на интуитивно хранене.

1. Отхвърлете диетичния манталитет – трябва да отхвърлите от мисълта си, че може да съществува по-добра диета от ващата.

2. Слушайте глада си - поддържайте тялото си с достатъчно хранения, които да ви осигурят достатъчно енергия и въглехидрати.

3. Помири се с храната - ако си кажете, че не можете или не бива да приемате определена храна, това може да доведе до интензивни чувства на лишения, които се превръщат в неконтролируема копнеж и често хапване.

4. Предизвикайте хранителната полиция - извикайте силно„ НЕ“ на мислите в главата си, които ви обвиняват, че сте изяли изяли парче шоколадова торта.

5. Уважавайте своята ситост - слушайте сигналите на тялото, които ви казват, че вече не сте гладни.

6. Открийте фактора на удовлетворението - когато ядете това, което наистина искате, в среда, която е благоприятна, удоволствието, което получавате, ще бъде мощна сила, за да ви помогне да се чувствате удовлетворени и сити.

7. Почитайте чувствата си, без да използвате храна - намерете начини да утешавате, подхранвате, разсейвате и решавате проблемите си, без да използвате храна. Тревожността, самотата, скуката, гневът са емоции, които всички изпитваме през целия живот. Храната няма да поправи нито едно от тези чувства.

8. Уважавайте тялото си - Приемете своя генетичен план... не бъдете прекалено критични към формата на тялото си.

9. Упражнение - преместете фокуса си върху това как се чувствате по време на упражнения, а не върху изгарянето на калории;

10. Почитайте здравето си - правете избор на храна, която поддържа вашето здраве. Не забравяйте, че не е нужно сте на перфектна диета, за да сте здрави.

Отслабва ли се с интуитивното хранене?

Ако се надявате да намерите разлика при интуитивно хранене „преди“ и „след“ на снимки, показващи драстични резултати за отслабване, вероятно ще останете разочаровани. Връзката между интуитивното хранене и отслабването е противоречива, но много експерти по интуитивно хранене заявяват, че загубата на тегло не е основна цел на това хранене.

Повечето привърженици на интуитивно хранене смятат, че целта за отслабване не трябва да заема централно място, а по-скоро трябва да бъде поставена на заден план, за да се съсредоточим върху общото здравословно състояние и да се чувстваме добре. Някои проучвания също са установили, че интуитивното хранене не води до загуба на тегло в много случаи, особено в сравнение със строгия контрол на приема на калории.

Ето и добрата новина: някои проучвания са установили, че хората, които се хранят интуитивно, са по-малко склонни към йо-йо ефект.

Многобройни проучвания показват, че отхвърлянето на повечето „диети“ води до по-добро приемане на тялото, здравословен контрол на теглото, питателни хранителни избори и дори по-ниска честота на симптоми на хранително разстройство.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати