Нисковъглехидратна диета - какво трябва да знаем

Нисковъглехидратна диета

Днес на мода е спортното и здраво тяло и стремежът към него е причина за появата на всевъзможни диети. Те са толкова много, че объркването е неминуемо.

Сред морето от предложения е и нисковъглехидратната диета. Тя не е предназначена за спортисти или хора, които живеят и работят на високи обороти, а за масовия съвременен човек.

Той няма динамично ежедневие, не е активно спортуващ, но иска да се отърве от излишните мазнини по тялото.

Добро предложение е и за тези, които спадат към групата на борещите се със затлъстяването, а при тях инсулиновата чувствителност е влошена.

Това, което обещава тази диета, не са чудеса, а подобрения в композицията на тялото и общото му здравословно състояние.

Същност на нисковъглехидратната диета

Нисковъглехидратната диета е начин на хранене, който ограничава въглехидратите в хранителния режим до минимум, за да поддържа ниските нива на инсулина.

Поддържането на нисък инсулин подпомага по-ефективното отслабване, защото тялото използва съхранените си мазнини като източник на енергия.

Трябва да се разграничи веднага нисковъглехидратната диета от кетогенното хранене. При последното се постига кетоза, докато при нисковъглехидратна диета кетозата е само опция.

Заедно с мазнините, въглехидратите са един от двата основни източници на енергия за тялото. При недостиг на енергия тази роля може да се изпълнява и от белтъчините.

Когато се ограничат въглехидратите в храната, тялото започва да използва мазнините за гориво, като ограничава притока на глюкоза към мускулите. Нивото на инсулина се държи постоянно, няма резки скокове и спадове. Избягването на бързи въглехидрати не позволява резки скокове в нивата на инсулин.

Нисковъглехидратна диета факти

Основното достойнство на нисковъглехидратната диета е увеличеният прием на белтъчини. Повече протеини в храната създават усещане за ситост.

Добавянето на допълнителни количества мазнини е неразбран момент от тази диета, тъй като представата за мазнини винаги се свързва с наднормено тегло. Те са необходими, за да покрият калорийния дефицит при намален прием на въглехидрати.

Незаменимите мастни киселини от друга страна участват в строежа на клетките, имат значение и при регулиране на имунната система, възпалителните процеси и метаболизма в тялото. По-правилната нисковъглехидратна диета изисква повече мазнини.

Диетата поддържа ниски нивата на инсулина и тялото добива нужната му енергия от окисляването на мазнини и в по-малка степен на аминокиселини.

Какви храни трябва да включва нисковъглехидратната диета?

Няма някаква обща формула за нисковъглехидратна диета. Прието е да се приемат от 2 до 3 грама белтъчини на килограм тегло и малко въглехидрати. Белтъчините се набавят от източници, които съдържат минимум въглехидрати.

- месо и месни продукти;

- риба и морски храни;

- яйца и яйчни продукти;

- сирене, кашкавал, извара;

- протеинови шейкове.

Малките количества въглехидрати е най-добре да идват от източници, които имат нисък гликемичен индекс като кафяв ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб, грах, леща и други, които засищат най-добре.

Зеленчуците са задължителни в достатъчни количества. За тези, които се боят, че зеленчуците може да нарушат диетата им, защото съдържат повече въглехидрати, е пояснението, че те не са същите като в захарните изделия. Бавните въглехидрати в зеленчуците не само не са вредни, но и са полезни за хранителния баланс. Те са обогатени с минерали и фибри, които ще подпомогнат тялото при диетата.

Плодовете също трябва да присъстват достатъчно често в менюто. Антиоксидантите, витамините, минералите, както и фибрите са в помощ на храносмилателната и отделителната системи.

Приемът на вода трябва да се увеличи. Хидратацията трябва значително да се увеличи, защото без достатъчно количество вода и в отсъствието на достатъчно фибри, ако не се приемат зеленчуци и плодове в по-големи количества, ще се стигне до значителни затруднения при обработката на храната. Необходими са около 2-2, 5 литра вода на ден.

Мазнините се набавят от семена, ядки и растителни масла, зехтин, мас, масло, сметана, топени сирена, кокосово масло.

Добро предложение за хранителната диета са кълновете. Те дават екзотичен вкус, освен това съдържат витамини, минерали и аминокиселини. Чрез тях ще се избегнат добавките, а необходимостта от тях се покрива по естествен начин с храната.

Как действа нисковъглехидратната диета на тялото?

Нисковъглехидратна диета  информация

За да се разбере същността на действие на нисковъглехидратната диета, трябва да се разбира какво се случва при консумацията на въглехидрати.

Първата възможност е въглехидратите да се разграждат в глюкоза и да се използват за енергия. Те са най-предпочитани като храна от мускулите и мозъка.

Ако тялото не ги използва за енергия, въглехидратите се преобразуват в гликоген и се съхраняват в черния дроб и мускулите. Всички въглехидрати се разграждат до глюкоза, преди да се използват.

Ако депата за гликоген са заети, въглехидратите се превръщат в мазнини и се трупат в тялото. А оттам идват проблемите със затлъстяването и свързаните с него здравословни проблеми с диабета и високия холесторол.

Затова нисковъглехидратната диета ще върши добра работа на застрашените от високи нива на кръвна захар и лош холестерол.

Нисковъглехидратна диета и физическа активност

Повечето хора, които прилагат тази диета, я комбинират с някакъв спорт. Освен физически ползи, спортът носи и физиологични такива.

Трябва правилно да се планира тренировката, когато се прилага такава диета. При обикновена нисковъглехидратна диета всякакви тренировки са приемливи, но ако целта задължително е кетоза, то силовите тренировки трябва да са по-къси, особено ако са интензивни.

Съвети при нисковъглехидратна диета

- При прилагане на тази диета най-важният стремеж е да се яде истинска храна, а не преработена. Чистото месо, рибата и зеленчуците са това, което трябва да се търси като хранителни продукти при този вид хранене.

- Не бива да се правят големи паузи без храна. Гладът не е целта на тази диета. Нужни са междинни хранения.

- Не е задължително на всяко хранене да се ядат ориз, картофи и хляб. Това просто е здравословно хранене, което учи човек да избягва вредната храна с консерванти и да я замени с полезни продукти.

- Всяко хранене трябва да се състои от един от следните видове храни: месо, риба, морски дарове, яйца. Месото може да бъде говеждо, телешко, пилешко, пуешко, заешко. За риба и морски дарове може да се избира между сьомга, треска, скариди, миди, пъстърва, риба тон, скумрия, лаврак, тилапия и други. От яйцата се ядат предимно белтъците. От зеленчуците най-подходящи са броколите, карфиолът, спанакът, аспержите, лукът, зелето, краставиците и други. Мазнините се набавят от зехтин и кокосово масло.

Нисковъглехидратаната диета не е панацея. Всеки сам ще определи за себе си дали този начин на хранене е подходящ за него, дали може да свикне да се храни дългосрочно по този начин.

Диетата дава възможност в дългосрочен план да се намали теглото, да се регулират кръвните показатели при диабет, високо кръвно и хормонален дисбаланс и в този смисъл е една от възможностите да се направи нещо за здравословния начин на живот.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати