gotvach.bg»Статии»Диети»Най-вредните диети

Най-вредните диети

Най-вредните диети

Произволните диети са нещо, с което човек не може да борави току-така. Единствено специалист диетолог може да определи, кой точно от стотиците хранителни режими е най-подходящ за вашия организъм и би дал оптимални резултати при редуциране на теглото.

Днес човек лесно може да се поддаде на диета, която гръмко обещава максимални резултати с минимално усилие и време. Примерите, които дават холивудските звезди с техните “префинени” менюта също са безброй.

Важното е да не се подлъгвате, когато видите перфектната фигура на Дженифър Анистън, която твърди, че всичко се дължи на хранителния й режим с бебешки пюрета. Помнете, че драстичните диети биха могли да нанесат трайни щети на вашия организъм. Най-опасни са:

Диети с 700-1000 ккал на ден

Такова количество калории е прекалено малко за човек, който е свикнал да се храни нормално. За тялото редуцирането на енергийните показатели на храната е огромен стрес. Като краен резултат очаквайте да сте раздразнителни, да страдате от главоболие, чувство на постоянен глад и апатия. Нискокалорийните диети са трудни за спазване и на практика не могат да се приемат за нормален и диетичен хранителен режим. Спазването им е за кратко, което означава, че и резултатите едва ли ще са трайни.

Диети със светкавичен резултат

Най-нездравословно и непрепоръчително е рязкото отслабване. Ако се захванете с диета, която обещава да стопи 5 килограма за 6 дни, по-добре се откажете. Резултатът може наистина да е такъв, но здравето ви ще е застрашено – метаболизмът ви ще се забави, а след диетата със сигурност ще ви застигне ефекта йо-йо.

Най-вредните диети

Диети, включващи няколко хранителни продукта

Всеки хранителен режим, който се базира на един или няколко хранителни продукта не може да е безвреден. Организмът се нуждае от всичко в малки пропорции. Именно затова и диетата на Дюкан срещна толкова противници. Продължителното хранене само с месо може да нанесе трайни щети на мозъка и на целия организъм. Ако не доставяте на тялото си всичко необходимо, то ще започне да се руши – косопад, изсушена кожа, чупещи се нокти и т.н.

Най-вредните диети

Диетите с добавки

Диетите, които изискват режим на някаква хранителна добавка най-често са направени, за да се рекламира самата добавка. Вярно е, че в един протеинов шейк няма нищо лошо, но от там нататък всички други продукти на химическата индустрия са нежелателни, ако искате да отслабнете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати