Диета с киноа

Диета с киноа

Киноата е от семейството на цвеклото и спанака. Представлява зърнено-подобна култура. Често е наричана "златото на инките".

Зърната на това растение съдържат незаменими аминокиселини и значителни количества калций, фосфор, желязо и магнезий. Протеиновото съдържание е много високо, около 18%, поради което се счита, че киноа е източник на пълноценен протеин, както и на диетични фибри.

Освен всичко друго, тази зърнено-подобна култура не съдържа глутен и е подходяща за всички, които имат непоносимост към него.

Киноа

Единственото условие за консумацията на киноа е, че след прибиране на реколтата, зърната трябва да бъдат обработени за премахване на покритието им, съдържащо горчиви на вкус сапонини. Те могат да бъдат замесени в редица вкусни и здравословни ястия.

Диетични качества на киноата

Диетичните и здравословни качества на киноата са високо ценени от диетолози в целия свят. Това растение подобрява храносмилането и стимулира метаболизма, като осигурява на организма пълноценни белтъчини и на практика замества нуждата от животински продукти във всяка диета.

Освен това, вече споменатото високо протеиново съдържание прави киноата безкрайно полезна за активно спортуващите, които я включат в дневния си режим.

Ако имате мигрена, то включването на киноа във вашата диета е решението на проблема. Тя спомага чрез магнезият в съдържанието си, който помага да се разширят кръвоносните съдове. Рибофлавинът пък, чиито източник е киноата, е необходим за правилното производство на енергия в клетките.

Диети

Наричан още витамин В2, рибофлавинът доказано помага за намаляване честотата на пристъпите при страдащите от мигрена, най-вероятно чрез подобряване на енергийния метаболизъм в мозъчните и мускулните клетки.

Когато решите да включите киноа в диетата си, то имайте предвид, че тя е добър заместител на всяка закуска. Приготвя се така:

¼ ч.ч. нискомаслено мляко, ¼ ч.ч. вода и ¼ ч.ч. изплакната киноа се слагат да заврят. Щом кипнат, огънят се намаля и се оставя да къкри 15 мин. Оставя се да изстине, като му се добавя ½ ч.ч. къпини, канела и по желание нектар от някакъв плод. Накрая може да добавите 1 ч.л. печени ядки по избор.

Съставките в тази закуска могат да се променят спрямо вашите собствени предпочитания. Важното е, да не добавяте захар.

Киноата се съхранява в хладилник. В България можете да я намерите в магазините за здравословно хранене, както и в някои супермаркети.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати