Кетонна диета

Кетонна диета

Кетонната диета е основана на консумацията на повишено количество мазнини и намаляване на въглехидратите и белтъчините в менюто.

Кетонната диета, наричана от специалистите също така и кетогенна диета, се използва предимно за лечение на епилепсия при деца, които не се повлияват от действието на специализираните медикаменти.

Въглехидратите се превръщат в организма в ценна глюкоза, която е жизнено важна за организма. Когато въглехидратите са ограничени заради кетонната диета, мазнините, които приема организмът, се разграждат до кетони. Кетоните играят ролята на заместител на важната за организма глюкоза.

Епилепсия

Кетонната диета може да се прилага и върху възрастни – тя е популярна в някои спортни зали, където се препоръчва с цел покачване на нивото на мускулната маса.

Нисковъглехидратната кетонна диета спомага за рязкото повишаване на кетоните в организма още от първите дни на спазването й.

Кетонната диета започва с тридневно гладуване и затова е много неприятна за децата. Допустимо е само пиенето само на вода. Газираните напитки, соковете и кафето също не се разрешават по време на кетонната диета.

Кетонната диета е бедна на растителни продукти, затова може да предизвика запек. Тя не се препоръчва при заболяванията на бъбреците и пикочните пътища.

Отслабване

Кетонната диета забранява консумацията на захар. При децата по време на спазването на кетонната диета те трябва да бъдат наблюдавани и от специалист, за да не се стигне до проблеми в развитието, свързани с намалената консумация на белтъчини и въглехидрати.

Някои специалисти препоръчват приемането на минерални и витаминни добавки, тъй като при кетонната диета организмът няма откъде да ги получи в необходимите количества.

Кетонната диета може да доведе до образуване на камъни в бъбреците, затова детето редовно трябва да бъде преглеждано от специалист, който да следи състоянието му.

При възрастни, които спазват кетонна диета, също се препоръчва да бъдат следени от специалист, за да се избегнат евентуални проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати