Диета на д-р Дийн Орниш

Диети

Доктор Дийн Орниш е професор по медицина в Калифорнийския университет, както и президент и директор на изследователски център по профилактична медицина. Той всъщност няма завършено образование свързано с диетологията, но въпреки това, неговата диета, която е известна и под името „Яж повече и отслабни” се оказва много популярна и ефикасна.

В този хранителен режим се препоръчва консумацията предимно на растителни храни, които са особено богати на фибри. Освен това те са и бедни на мазнини. Доктор Орниш твърди, че следването на този режим не само ще ни помогне да свалим килограмите, но и да бъдем здрави.

В тази диета храните са разделени на три отделни групи – в едната са храните, които могат винаги да бъдат похапвани, в другата, тези които можем да ядем от време на време, а третата група – храни, с които не бива да се храним.

Ето и кои са храните, които можем винаги да консумираме - всички видове плодове, зеленчуци, без маслините и авокадото, бобовите растения и зърнените храни.

Диета на Дийн Орниш

Храните, които са забранени за консумация по време на диетата са:

- Месо от всякакъв вид – ако ви е трудно, категорично да се откажете от месото, поне се опитайте драстично да ограничите приема му;

- Риба;

- Всички млечни продукти;

- Захар и всякакви производни на захарта;

Отслабване

- Никакви семена или ядки;

- Всякакъв вид масла;

- Алкохолни напитки;

- Авокадо и маслини

Продуктите, които можете да похапвате, но не винаги са:

- Всякакви храни, които съдържат много ниско съдържание на мазнини;

- Белтъци на яйца;

- Млечни продукти, но задължително обезмаслени

Към хранителния режим доктор Орниш препоръчва и някакви упражнения – поне час три пъти през седмицата. Освен това той препоръчва храненето да бъде на малки порции. Безспорно този хранителен режим има своите ползи, както разбира се, крие и своите рискове.

Ползи от режима – смята се, че той може да контролира здравословни проблеми като високо кръвно налягане или диабет. Рискове от режима – тъй като диетата е доста драстична и еднообразна, не е подходяща за всеки човек.

Макар, че от нея се отслабва, хубаво е предварително да се консултирате със специалист, понеже този хранителен режим ограничава голяма част от нещата, с които се храним ежедневно.

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Наивна
Наивна
25.01.2015 20:34
Някой, чувал за суровоядство? Яжте колкото можете повече плодове и зеленчуци за деня. Да, толкова е просто. И... движение, движение, движение... Приятен живот!
0
0
то това си е диета
то това си е диета
07.10.2013 18:43
глад, глад, глад
1
0
Деислава
Деислава
02.10.2013 13:07
Колко продължава този хранителен режим?
0
0
ioanna
ioanna
22.09.2013 14:47
Диетата на д-р Дийн Орниш е много помагаща на жените , които искат да отслабнат на мен лиьно много хора ми я пр-
епоръьаха и аз накрая реших да я пробвам много са доволни хората и аз от нея пробвате няма да сажеляжате :)
1
1