gotvach.bg»Статии»Млечни Продукти»Швейцарско сирене Сбринц

Швейцарско сирене Сбринц

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
10029721011k
Швейцарско сирене Сбринц
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Сиренето Сбринц е традиционно сирене в Швейцария. Прави се от краве мляко и се произвежда най-вече в централните райони на страната. Използва се много широко в швейцарската кухня, като замества пармезана.

История на сирене Сбринц

Този вид сирене е едно от най-старите и известни сирена в Европа. В официален сайт на хората, произвеждащи това сирене, се казва, че точно това сирене е имал предвид Плиний Стари, когато е пишел за "сиренето на хелветите". Според по-нови и доста по-надеждни източни обаче правенето на това сирене е започнало през 1530 година, когато бива споменавано в документи на държавният архив в Берн. Съществуват две версии за произхода на това сирене:

- Първата гласи, че името си това сирене получава от самото име на града в който се прави то - Бриенц, който се намира близо до Берн;

- Втората версия гласи, че това сирене за първи път започва да се произвежда в Ломбардия, като на езика на един от местните диалекти "sbrinzo" значело "много твърдо сирене";

Сирене Сбринц

През 2001 година сиренето Сбринц получава статут на продукт, който е с контролиран произход. Според този сертификат хората, произвеждащи това сирене, са задължени да спазват технологията за направата му, без да слагат каквито и да е добавки и генетично модифицирани организми (ГМО).

В днешно време Сбринц се прави в областите Обвладен, Берн, Люцерн и Нидвален, също така и в провинции като Цут, Ааргау, и Санкт Гален. Това сирене се прави в общо четиридесет и два завода, като най-крупният производител е компания Sbrinz Kase GmbH.

Начин на производство на сирене Сбринц

Сбринц, както вече казахме, е доста твърдо сирене, което има тъмнозлатиста кора и жълтеникава и плътна, твърда вътрешност. Прави се само и единствено от краве мляко, което е с произход Швейцария. Процесът, при който сиренето узрява, може да трае до 3 години. В резултат на по-продължителното му зреене неговата вътрешна част става доста твърда и поради тази причина трябва да се ползва много специален нож, за да се настърже сиренето.

Без значение от неговата твърдост обаче това сирене има много приятен и нежен вкус на орехи, който е с лек привкус на карамелизирана захар и мирише на английски цветя и треви. Сбринц се прави на плоски и кръгли пити, които са с диаметър от 45 до 75 см, а височината му е от 12 до 17 см, теглото му е между 25 и 45 кг.

Това сирене е с ниско съдържание на мазнини, които са около 40 % в 100 г продукт. В тези 100 г се съдържат още 30 г белтъчини, 33 г мазнини и в него не се съдържат никакви въглехидрати.

А ето и някои вкусни предложения, в които може да използвате вкусното сирене Сбринц:

- пица със сирене;

- печено сирене;

- мъфини със сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати