Тахан

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Тахан

Таханът е един от ценните хранителни продукти, който, за щастие, през последните години влезе като чакан и дългоканен гост в кухните на българските домакини. По своята същност таханът е хранителен продукт, получен чрез смилане на сусамови семена, като крайният продукт има полутечна консистенция. Той има ориенталски корени и е един от стожерите на арабската кулинарна традиция.

Видове тахан

Всъщност тахан може да се приготви и от всякакви смлени семена като слънчогледови, тиквени, от различни ядки - орехов тахан, бадемов тахан. Но в масовия случай, когато се спомене тахан, се има предвид този, произведен от сусамово семе.

Тахан
Снимка: malgorzatahaggu/ pixabay.com

Съществуват два вида тахан - от белени и от небелени сусамови семена. Таханът от небелени семена е по-тъмен и по-горчив, но съдържа в замяна на това повече минерали и хранителни вещества. Най-често таханът бива приготвян от смесица на двата вида. Таханът, който се прави дамо от белен сусам, се нарича бял тахан.

По-малко популярен е слънчогледовият тахан, който е и осезаемо по-евтин. Освен това се отличава с по-тъмен цвят и по-тежък вкус от сусамовия. На пазара редом до сусамовия тахан, често може да откриете и орехов тахан, чиято цена е дори по-висока. Най-качествен и полезен е студенопресованият пълнозърнест тахан, който запазва в себе си всички запазени витамини и минерали.

Малко по-специален и сравнително нов продукт от таханът от черен сусам, който се отличава с по-пикантен вкус.

Състав на тахан

Тахан Хумус

Таханът е изключително богат на витамини (преди всичко B1, B2 и B6), витамин Е и калций (783 мг на 100 г). Калцият в тахана е почит пет пъти повече от този в кравето мляко, което го прави важна храна за вегани и вегетарианци. Таханът съдържа големи количества на незаменими аминокиселини. Богат е и на други микроелементи като силиций, фосфор, мед, магнезий и калий.

Добре е да знаем, че в сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои видове меса.

Сусамовият тахан съдържа приблизително 20% белтъчини, 50% растителни масла, олеинова и линолова киселина, захариди, приблизително 16%, около 9% влакнести вещества, витамините А, В1, В2, В3, В6, и Е. С количеството си на минерали сусамът е един от най-ценните природни продукти. В него откриваме сериозни количества на магнезий, желязо, цинк, калий и фосфор.

Избор и съхранение на тахан

Истинския сусамов тахан е светъл и има много приятен вкус. Ако е стар, мирише на гранясала мазнина. Слънчогледовият тахан има по-тъмен цвят, а вкусът му е много по-тежък - има мирис на кюспе. Слънчогледовият тахан е много по-евтин от сусамовия, а ореховият тахан е по-скъп от предходните два вида. Съхраняват се в хладилник. Цената на голям буркан сусамов тахан е около 7-8 лв., а ореховият е поне двойно по-скъп. Разбира се, предлагат се и по-малки разфасовки, чията цена е съответно по-ниска.

Кулинарно приложение на тахан

Бисквитки със сусамов тахан

Таханът е основна съставка в редица ориенталски и азиатски ястия като например хумус. Световноизвестни ястия като баба гануш и халва се приготвят със задължителното добавяне на тахан. Освен солени ястия с тахан се приготвят и доста сладкиши като кремове, блатове за торти, уникално вкусни бисквити с тахан и др. Сусамовият тахан се използва за направата на различни видове хумус и сладкиши с тахан.

Смесете тахана с мед в съотношение 1:2, добре разбъркайте и намажете тази вкусна смес върху препечен филийка.

Рецепта за овесени сладки със сусамов тахан:

1 ч.ч. сусам; 1 ч.ч. овесени ядки; 1 и ¼ ч.ч. пълнозърнесто брашно; 1 бакпулвер; 1 ч.л. канела; ½ ч.ч. натрошени ядки; ½ ч.ч. стафиди; ½ ч.ч. мляко или вода; ½ ч.ч. мед; ½ ч.ч. сусамов тахан.

Начин на приготвяне: Пресейте 2 пъти брашното и го разбъркайте с бакпулвера. След това добавете всички останали продукти и хубаво разбъркайте сместа за сладките. От нея оформяйте малки топчета и ги подреждайте в тава с хартия за печене. Печете овесените сладки със сусамов тахан в силна фурна.

Здравословни ползи от тахан

Кюфтенца с тахан

Сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма. Що се отнася за ползата за кръвоносните съдове, сусамовият тахан е толкова ценен, колкото и боготворения зехтин. Благотворните вещества в сусамовия тахан действа добре и облекчаващо при ревматоиден артрит, астматични пристъпи, мигрена, подобряват болести на кръвоносната и сърдечно-съдовата система (високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт). От него се повлиява положително и предменструалният синдром, остеопороза и дори депресия.

Традиционната народна медицина счита тахана като истински еликсир за общото здравословно състояние на организма. Приеман сутрин на гладно по 2 с.л., той перфектно защитава здравето на стомашно-чревния тракт. Високите нива на калций го превръща в отлично средство срещу един от бичовете на 21 век - остеопорозата, и за профилактика на костно-мускулната система, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.

Малките семенца сусам са изключително подходящи за бременни жени, кърмачки и всички активно спортуващи и водещи здравословен начин на живот. Хора от всички възрасти не бива да се лишават от сусамов тахан. За външно приложение използвайте тахан при възпаление на гърлото, гласовия апарат, зачервявания и изгаряния на кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
44
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
анна михайлова
анна михайлова
10.08.2014 11:58
смилат се сусамени семена в кафемелачката
0
0
Марина
Марина
10.05.2014 18:56
и все пак как се прави сусасмов тахан?
6
0
Тони
Тони
24.03.2013 16:50
Много полезна статия.Браво.
0
0