Крема сирене

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24729k
Млечни Продукти

Крема сиренето е вид кремообразно българско краве сирене. То има мека текстура, която без проблем може да се маже на филийка или да се използва към различни ястия. Отличава се с приятен, наситено млечен и ненатрапчив вкус, както и повечето продукти от типа меки сирена, към които спада и крема сиренето.

Сиренето тип „Крема" обикновено се произвежда по специализирана технология от краве мляко и сметана. Производството му е по утвърдена класическа технология, добита от сметана с добавка на закваска от млечнокисели микроорганизми.

В други случаи суровината, от която се произвежда този вид сирене, се споменава като „висококачествени млечни продукти от краве мляко”, което не създава особено чувство за конкретика.

Крема сиренето не е популярно само у нас, като неговите корени могат да се проследят векове назад във времето в Англия, а днес е популярен продукт и в САЩ. Крема сиренето (Cream cheese) се определя като вид меко бяло сирене, с поне 33% масленост и не повече от 55% водно съдържание.

Често се предлага в разфасовки от 120 г, 250 г, с класически вкус или с различни добавки, като чесън, зелени подправки, аромати на шунка, маслини и др. Това, което е характерно за крема сиренето и което го отличава от останалите сирена, е, че то не отлежава, а трябва да се консумира възможно най-прясно.

Сандвич с крема сирене

Технологията на производство на крема сирене изисква бактерията за подквасата Lactic acid bacteria да бъде унищожена чрез загряване в точно определен момент, в противен случай мекото и вкусно сирене няма да се получи.

Доста често крема сиренето се стабилизира с растителни смоли, което възпрепятства отделянето на водата. Производството на този тип сирене е доста сложно, защото ако се пресрочи времето за подсирване, то ще се втечни, вместо да се сгъсти.

История на крема сиренето

Има исторически извори, които свидетелстват за приготвянето на подобно на Крема сиренето в Англия още през 1583 г. и малко по-късно във Франция - през 1651 г. Рецепти за направата на крема сирене са записани малко след 1754 г., по-специално в Англия (Линкълншир), както и в югозападната част на страната.

В САЩ, както и в цял свят най-известната марка крема сирене е Филаделфия, кръстено на града, в който продуктът е направен за първи път. Първото предлагане на пазара на това крема сирене става в опаковка от метално фолио през 1880 г., но има и сведения за по-ранен предшественик на този продукт. Според някои източници крема сирене в САЩ за първи път е направено в Ню Йорк през 1872 г.

Състав на крема сиренето

Сладкиш с крема сирене

Крема сиренето е вкусен млечен хранителен продукт, съдържанието на което зависи и варира при всяка различна марка. Това сирене с аромат на сметана има обикновено водно съдържание между 52-68 % и масленост – 18-32 %. Енергийно съдържание в 100 г крема сирене е между 450-550 кКал.

В състава на различните видове и марки крема сирене можем да открием извара, краве сирене, краве масло, сол, стабилизатор Е1422 и някои други консерванти при по-евтините продукти. На пазара се срещат и опаковки с крема сирене, на които може да откриете следната хранителна информация на 100 г продукт: мазнини – 20 г, белтъчини – 15 г, въглехидрати - 2.5 г, сол - 2.5 г, с по-ниска енергийна стойност от 250 ккал/1037 KJ.

В търговската верига може да намерите и видове крема сирене, които се продават с етикет „био”. Един такъв продукт съдържа: сирене 53%, масло 35%, извара 10%, разтворена сол, натриев цитрат. Понякога се произвежда и от обезмаслено сухо мляко, сметана 24%, млечна култура и сол. Сухото вещество в него е 20-40%, а мазнините в сухото вещество са 26-50%. Алергените, които се съдържат в крема сиренето са мляко и лактоза.

Избор и съхранение на крема сирене

Крема сирене на пазара може да откриете в различни опаковки и марки – както български, така и вносни. Обикновено мекото сирене се предлага в кутийки, тубообразни опаковки или калъпи, наподобяващи кравето масло. Съхранението на крема сиренето в търговската мрежа трябва да става при температура между 1-5 ºС и до 45 дни.

Крема сиренето издържа повече от месец при правилно съхранение, но винаги съблюдавайте маркировката със срока на годност на опаковките. Обикновено крема сирене може да открием в опаковки от 80, 125, 250 г. При някои видове продукт срокът на годност може да е двойно по-кратък – до 15 дни от датата на производството.

Сьомга и крема сирене

Кулинарна употреба на крема сирене

Крема сиренето заради неговия мек и приятен вкус и консистенция намират широка употреба в кулинарията – както при приготвянето на солени ястия и сосове, така и при направата на някои от любимите ни сладкиши. Крема сиренето е основна съставка на чийзкейковете и в някои други кремообразни десерти.

Крема сиренето е отлично за закуска, като често се използва за намазване на филийки, брускети, сухари и разни гевречета. Вкусът на този продукт се съчетава успешно с различни зелени подправки, чесън, лук, билки и зеленчуци, като чушки например. В сладките десерти и кремове мекото сирене се съчетава с различни плодове, сладка и дори шоколад.

Филийка, намазана с крема сирене с тънко парче пушена сьомга е в състояние да ви доведе до гастрономически екстаз. В по-голямата част от европейските страни крема сиренето се използва за намазване върху филийка или в сладкиши, но в Италия имат по-различни мнение относно вкусовото му съчетание. В страната на спагети и маскарпоне, крема сирене се слага на късчета в салатите. В Япония пък приготвят крема сирене от соево мляко и го мажат на малки сухари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес