Кедрови ядки

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
247
Кедрови Ядки

Невероятният вкус на кедрови ядки, тяхната хрупкава текстура и огромно количество от полезни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти, са причина тези малки семена да са изключително ценени от кулинарните майстори по света и важна съставка от нашето здравословно хранене.

Кедровите ядки всъщност са семената на Сибирския бор или на 20 различни вида борови шишарки, плодове на дървета от семейство Pinaceae, род Pinus. Кедровите ядки са вкусни ядливите семена, като са известни още и като кедрови семена.

В Европа кедровите ядки идват от италианската пиня (Pinus pinea) - вид иглолистно дърво, достигащо височина до 20 метра, което има интересна наподобяваща чадър корона. Ядките, които пинята дава са с големина около 2 см, и с плоска овална издължена форма. По-малък добив идва от т.нар. Сребърна ела. В световен мащаб обаче най-голямо значение имат кедровите ядки, отглеждани в Северен Китай, където вирее Корейската пинята.

Дърветата, от които се събират по-големите и ценни кедрови ядки, са около 20 на брой. Има и други видове, чиито семена са ядливи, но техните размери са твърде малки. И макар, че кедровите ядки се подвизават под наименованието „ядки”, ботаническите закони повеляват те да са всъщност семена.

Историята не помни кога хората за първи път са започнали да усвояват вкусовите и здравословни качества на кедровите ядки, но има твърдения, които сочат легендарния лечител Авицена за един от първите, които са се запознали с ползите от тези дървесни семена.

Състав на кедровите ядки

Кедровите ядки крият безценна и богата палитра от полезни вещества. Те са са най-калоричните сред всички ядки, както и най-богати на лесноусвоими протеини измежду тях. Белтъчините са със завишено съдържание на аминокиселини, сред които се откроява аргинин.

Кедрови Ядки в Буркан

Цели 19 аминокиселини съдържат могат да се открият в кедровите ядки, а около 70% от тях са незаменими. Мононенаситените мастни киселини в тях са изключително важни за добрата работа на сърцето, поддържайки здравословни нива на холестерола. Малките и вкусни семена са отличен източник и на целулоза.

Кедровите семена са отличен източник на растителни хранителни вещества, важни минерали и витамини, масла и протеини. Акцент в набора от полезни вещества са мастно разтворимите витамини Е и F. Кедровите ядки са носители на витамини от група В, а едновременно с това са пълни с антиоксиданти и минерали - калий, магнезий, много желязо, фосфор, цинк, мед, йод, силиций, манган, барий, титан, сребро, алуминий, кобалт, натрий, йодиди и др.

Те са източник на витамин К, важните за здравето на очите лутеин и витамин А. По съдържание на фосфатиден фосфор, кедровите ядки отново задминават всички останали ядки, както и семките, като са изпреварени единствено от соята, която е най-богат източник на лецитин.

В 100 г кедрови ядки се съдържат 780 ккал, 28 г белтъчини, 90 г мазнини, 18 г въглехидрати, 3 г фибри. Същото количество кедрови семена носи на организма ни около 31 г протеини – шампион по съдържание на протеини сред всички останали ядки.

Избор и съхранение на кедрови ядки

Ако не са пакетирани, на пазара могат да се намерят насипни кедрови ядки, които могат да се купят от почти всяко павилионче за ядки. Цената им в насипно състояние е солидна – около 10 лв за 100 г. Когато избирате кедрови ядки, задължително помолете продавача да ви даде да пробвате една, защото понякога те не са с добро качество заради неправилното им съхранение.

Ядките от кедър се предлагат предимно белени, което донякъде съкращава срокът им на годност. Задължително обвивката им трябва да бъде премахната преди да ги консумирате, но имайте предвид, че обелени кедровите ядки нямат голяма трайност. Най-добре е да ги съхранявате в хладилник, където издържат доста дълго.

Кулинарна употреба на кедрови ядки

Спанак с Кедрови Ядки

Кедровите ядки са запазена марка на Средиземноморската кухня. Те са уникален и приятен вкус и са много ценени в кулинарията в целия свят. Италианците редовно добавят кедрови ядки в приготвянето на ястия от различни меса, риба, паста или пък зеленчуци. Ядките са обикнат завършек на много салати.

Освен в салати, кедровите ядки много добре се съчетават в ориз с шафран и някои видове сосове. Те са фундаментална съставка на оригиналната рецепта на италианския сос Песто. Широката им употреба в кухнята на Югозападна Франция са причина за създаването на много кулинарни шедьоври.

Кедровите ядки обаче намират широко приложение и в сладкарството и в приготвянето на различни сладки изкушения. Със запечени и смелени кедрови ядки се приготвят традиционни италиански бисквити. Малки плоски зрънца се добавят доста често в шоколадови специалитети или някои разновидности на сиропирани сладкиши, като баклава.

Ползи от кедровите ядки

Редовната консумация на кедрови ядки може да ви донесе огромни ползи. Заради изобилието на антиоксиданти, кедровите ядки забавят процеса на стареене на организма. Голямото съдържание на лутеин, който е много важен срещу претоварване на очите, предпазва зрението ни и не позволява да се развиват болести на очите.

Кедровите ядки могат да ни защитят от очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта, за което допринася и витамин А под формата на бета каротин, съдържащ се в кедровите ядки.

Още през Средновековието славата на кедровите ядки се носела навред заради способността им да поддържат либидото в задоволителна форма. Заради богатото съдържание на цинк в ядките от шишарки, мъжката потентност се намира в отлично състояние.

Дневно да ви достатъчни между 5 до 20 г, което се равнява на около 4 ч.л. Изобилието на витамин Е в кедровите ядки е от изключителна важност. Този витамин например е нужен за образуването на кърма при кърмачките, а неговият недостиг спира лактацията.

Витамините от групата Е или играят роля за плодовитостта. Самата дума „токоферол” в превод от гръцки означава "носител на наследство". Витамин Е има и функция да поддържа баланса на мазнините в организма ни.

Витамините от В-комплекс са от значение за добрата работа на нервната система, сърцето, цялостното развитие при подрастващите, състоянието на кръвта. Витамини от група В са добър помощник срещу инфекциозни, паразитни, сърдечно-съдови заболявания, костно-ставни проблеми и оказват превантивно действие срещу появата на проблеми с костите и ставите.

Печени Кедрови Ядки

Макар и богати на мазнини, кедровите ядки са източник на полезните ненаситени мазнини, които са така важни за организма. На всичкото отгоре те не само няма да ни накарат да пълнеем, а напротив – ще ни помогнат да отслабнем. Пиноленова киселина е ефективно средство за потискане на апетита, защото тя активира освобождаването на два хормона, които потискат глада - холецистокинин (CCK) и глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1).

Мононенаситените мазнини, на които са богати кедровите ядки, са доста полезни за сърцето, като понижават нивото на холестерола и намаляват риска от сърдечен удар. Комплексът от други витамини и минерали спомага за цялостното добро функциониране на сърдечно-съдовата система.

Желязото в кедровите ядки е важен елемент за правилното протичане на множество процеси в организма. Ако приемаме достатъчно количества желязо, ние ще сме защитени срещу депресия, апатия и цялостна отпадналост и липса на настроение.

Вреди от кедровите ядки

Кедровите ядки могат да причинят проблем на хора, които имат алергии към някои други видове ядки. Това се дължи на високото съдържание на протеини, които превръщат семената от кедър в силен алерген. Не забравяйте, че макар и много вкусни, те са доста калорични и трябва да се хапват в умерени количества. 50 г кедрови ядки в комбинация с някои други видове ядки са пределно достатъчна доза на ден.

Ако имате съмнения, че сте алергични към кедрови ядки и не знаете дали ядките от шишарки няма да ви навредят, може да опитате съвсем малко количество от тях за първи път. Ако до няколко дни няма изявена реакция, увеличете дозата постепенно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest