Стафиди

Стафиди

Стафиди

Не е необходимо да сте турист или участник в маратон, за да оцените стафидите като удобна, даваща Ви енергия и ниска на мазнини закуска - те са лесни за опаковане, лесни за ядене и почти никога не се развалят. Както и другите сушени плодове, стафидите са достъпни по магазините целогодишно.

Научното име на стафидите е Vitus vinifera. Те се създават чрез дехидратиране на гроздето като се използва слънчевата топлина или чрез механичен процес, в който се практикува изсушаването им във фурна. Сред най-популярните видове са Султана, Малага, Мускат, Занте Курант и др. Имайки размера на малки камъчета, стафидите са с набръчкана обвивка над дъвчащата им се вътрешност, напомняща захарни сладки. Макар да има вариации на цвета им, основно те са тъмно кафяви, често с лилавеникави нюанси.

Произход на стафидите

Изсушаването на гроздето и превръщането му в стафиди се е практикувало още в древността, като за първи път изсушеното грозе се споменава в Стария Завет. Стенописи показват, че то е използвано освен за консумация- и за декорация, а древните римляни са го употребявали като бартерна единица или като награда за победителите в спортните събития.

Днес най-комерсиалният производител на стафидите е Калифорния и по-точно регион, известен като долината на Сан Хуакин, където стафидите се отглеждат от 19 в. Освен Калифорния Австралия, Турция, Гърция, Иран и Чили са сред водещите комерсиални производители на стафиди.

Състав на стафидите

Сушените гроздови зърна съхраняват в себе си голяма част от полезните летни витамини и микроелементи. В тях се съдържат антиоксиданти и най-вече олеаноловата киселина. Богати са на витамините В1, В2, и В5, елементите магнезий и бор. Те са незаменим източник на калций, мед, фосфор и манган. Количествата калий също са много високи.

Стафиди в купа

100 г стафиди съдържат 299 кккал, 15.4% вода, 3 г белтъчини, 79 г въглехидрати, 0.45 г мазнини, 59 г захари, 3.7 г фибри и 0 мг холестерол.

Избор и съхранение на стафиди

• Ако е възможно, купувайте стафидите насипно, за да можете да видите дали са влажни и здрави.

• Ако се налага да ги купувате пакетирани, се уверете, че са добре затворени и че са пакетирани от компания с добра репутация.

• Можете да ги съхранявате в хладилника в добре херметизирани торбички. Ще са най-пресни ако ги консумирате в рамките на 6 месеца.

Кулинарна употреба на стафидите

Стафидите имат много широка употреба в кухнята на Средния и Близкия Изток, а също така и в Средиземноморието. Тъмните и почти черни стафиди се използват най-вече за направата на сладкиши, козунаци и кексове.

Светлите стафиди са чудесна добавка на много напитки, ризото и различни месни ястия. Едрите месести стафиди са с много приятен вкус и допълват редица напитки.

За да възстановите изсъхнали стафиди, ги накиснете в малко гореща вода, която после също можете да добавите в рецептата.

Стафидите са подходящи за повечето печени сладкиши. Можете да ги добавите към хляба, кекса или сладките.

Можете да добавите стафиди, лук и чушки към кафявия ориз и така да създадете едно леко допълнително блюдо. Сладкият вкус на стафидите ги прави подходяща част от плънката на всички пълнени домашни птици.

Ползи от стафидите

Стафиди

Стафидите са част от много проучвания, свързани със съдържащите се в тях фитонутриенти. Те имат уникално фенолно съдържание и са основен източник на микроминерали и бор.

- Благодарение на съдържащите се в тях феноли, стафидите имат антиоксидантна защита. Фенолите помагат да се предотвратят настъпващите на базата на кислорода повреди в човешките клетки. Макар и не толкова засегнати от процеса на изсушаване, стафидите все пак съдържат по-малко феноли в сравнение с прясното грозде;

- Химичният елемент бор е добре дошъл за здравината на костите ни. Макар и не толкова често споменаван, борът е особено важен за нашето здраве, особено във връзка със здравословното състояние на костите и настъпващата остеопороза при жените. Борът е микроминерал, необходим в преобразуването на естрогена и витамин D особено в периода след менопаузата. Стафидите съдържат в себе си едно наистина добро количество от този елемент;

- Стафидите ни предпазват от Макулна дегенерация (увреждане на зрението в следстви на възрастта). Майка Ви може да Ви е казвала, че за доброто зрение е добре да похапвате повече моркови, но в течение на времето се оказва, че плодовете са по-подходящи за тази цел в сравнение със зеленчуците. Хора, приемали плод по три пъти на ден показват намаляване на риска от Макулна дегенерация с почти 40%. Затова винаги прибавяйте шепа стафиди в зърнената си закуска, в млякото по време на обед и в зеленчуковите или зелени салати на вечеря;

- Стафидите са сред малкото сладки продукти, които са разрешени по време на диети за отслабване. Това се дължи на високия им енергиен принос. Много са хората, които избягват консумацията им, поради голямото количество захари, които са 8 пъти повече, отколкото в гроздето. Добрата новина е, че стафидите не увреждат зъбите както останалите сладки продукти.

- Редовната консумация на стафиди помага в борбата срещу умората и депресията. Те притежават отличен тонизиращ ефект и затова се препоръчват на спортисти, възрастни хора и младежи, които полагат тежък физически или интелектуален труд.

Вреди от стафидите

Златните стафиди съдържат сулфити, които предпазват от потъмняване и промени на аромата. При отделни хора използваните сулфитни съединения могат да предизвикат алергични реакции.

Рейтинг

5 3
4 4
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати