Халуми

Халуми

Халуми или Халлуми представлява традиционно сирене, което се произвежда от козе или овче мляко, а в някои случаи се добавя и краве мляко. Халуми се произвежда в Кипър, а през 1999 година страната успява да получи официално признание на халуми като национален продук с изключителни права върху наименованието халуми.

Халуми се прави от най-висококачествените млека и притежава уникален вкус. Има слоеста консистенция и наподобява сиренето моцарела. Неслучайно е наречено кипърската моцарела, но в сравнение с нея халуми има по-силен аромат и е по-солено. Традиционното халуми се прави на полукръгли пити, които са с тегло между 220-270 г.

Халуми от векове е най-важният и популярен млечен продукт, който се произвежда в Кипър. През годините се е правело в селските райони по една и съща традиционна технология и съставки, като по този начин и до ден днешен се запазили уникалните характеристики на сиренето и високото качество, благодарение на което халуми се радва на световна популярност.

Състав на халуми

В 100 г халуми се съдържат 1.8 г въглехидрати, 26 г мазнини, 22 г белтъчини, а калоричността е 322 ккал.

Салата с халуми

Производство на домашно халуми

Ако искате да си направите халуми вкъщи, ще ви трябват три основни продукта: 8 л козе мляко, 1 ч.л. дестилирана вода и 2 ч.л. сирище.

Начин на приготвяне: Сипете млякото в достатъчно голяма голяма тенджера и я пъхнете в друга тенджера, която е пълна с вода до нивото на млякото в първата тенджера. Загрейте млякото до 29 градуса, като разбърквате от време на време. Изключете котлона, защото от остатъчната температура млякото трябва да достигне до 32 градуса. За да следите температурата, трябва да работите с термометър.

Извадете тенджерата с млякото и сипете в нея дестилираната вода и сирището. Разбъркайте и оставете млякото да престои около 45 минути. Вече оформилата се маса се разрязва с нож на кубчета.

Върнете тенджерата на котлона, но отново в другата тенджера с водата. Загрейте този път до 36 градуса, като постоянно разбърквате леко. Отново извадете тенджерата с млякото и оставете сиренето да си почине 5 минути. След това го прецедете през марля в друг съд. Увийте сиренето в марлята, но отделилата се суроватка запазете.

Прехвърлете сиренето в преса за сирене, сложете капака на пресата и затиснете с тежък предмет. Оставете сиренето да се отцежда така около 1 час. Извадете от пресата и го нарежете на парчета. Загрейте суроватката, която запазихте, изключете котлона и пуснете нарязаното халуми вътре. Оставете го да престои 15 минути.

Пригответе саламура от 4 ч.ч. вода, ½ ч.ч. сол и 2 ч.ч. суроватка, разбъркайте добре. Извадете сиренето, прегънете всяко парче на две и го поставете в съд, с горепосочената саламура. Оставете го да престои така няколко дни, след което можете да се насладите на невероятния му вкус.

В традиционните рецепти в Кипър халуми се увива в ментови листа и се оставя да отлежи, защото така придобива още по силен и солен вкус, става по-вкусно и сухо.

Избор и съхранение на халуми

Онези, които нямат желание да си приготвят халуми вкъщи, могат да си го закупят от по-големите хранителни вериги. Халуми може да се съхранява в собствените си сокове, замразено до -18 градуса в продължение на цяла година. Ценните си качества запазва до 2 месеца, съхраняването при температура под 4 градуса.

Халуми на грил

Готвене на халуми

Халуми е страхотно сирене, което може да се консумира и приготвя по много различни начини. Подходящо е за запичане на грил или в гореща фурна, защото, за разлика от повечето други сирена, халуми има висока точка на топене и не се разтопява на силен огън, а се запича изключително приятно.

Може да се запържва в олио като предястие, изпържено с яйца и бекон за закуска, за пълнене на равиоли. Халуми се използва за направа на пайове и пици, сандвичи и разнообразни закуски. Сиренето много си отива и поднесено с плодовесмокини, грозде, диня и пъпеш.

Много вкусно се получава халуми с мед и орехи, а пърженото може да се поднесе с различни зеленчуци, месо и морски дарове. Естествено халуми се консумира и без да е обработено термично.

Ще ви предложим страхотна рецепта за халуми на скара.

Необходими продукти: 225 г халуми, босилек, мента, зехтин

Начин на приготвяне: Нарежете халумито на тънки филийки и загрейте грил тиган, който се намазва със зехтин. Сложете сиренето и след няколко минути го обърнете, за да може да се запече и от другата страна. Подредете го в чиния, поръсете с подправките и сервирайте със салата.

За следващата много лесна рецепта с халуми ще са ви необходими 400 г от сиренето, 1 лимон и 1 с.л. масло. Нарежете сиренето на резени, а маслото разтопете на тиган. Запържете халумито до златисто от двете страни. Напръскайте го с лимонов сок и се поръсва с настъргана на ситно ренде кора. Сервирайте веднага.

Халуми е универсално сирене, което може да се приготвя по различни начини, а заради своят невероятен вкус и редица здравословни ползи, то има почетно място в т.нар. Средиземноморска диета.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати