Тиквени семки

Тиквени семки

Тиквени семки

Отчасти сладки и с вкус, наподобяващ орехи, с мека, дъвчаща се текстура, печените семки на тиквите от Хелоуин са едни от най-хранителните и вкусни семки. Макар да са достъпни целогодишно, те са най-пресни през есента, когато е сезонът на тиквите.

Тиквените семки са гладки и тъмно зелени на цвят. Някои са с жълтеникаво-бяла обелка, а някои са въобще бе обвивка. Както краставици и тикви, така и тиквените семки са от семейство Cucurbitaceae. Ще разпознаете наименование за тиквата под Cucurbita maxima.

Тиквите и техните семки са били много уважавана храна за местните американски индианци заради диетичните и медицинските им свойства. При завръщането на европейските изследователи от пътешествията си из Новия Свят култивирането на тиквените семки се разпространило и на Стария континент. Днес те се добавят към рецептите на различни кухни, но са основна традиционна добавка в мексиканската кухня.

Водещите комерсиални производители на тикви днес са САЩ, Мексико, Индия и Китай.

Състав на тиквените семки

белени тиквени семки

Оптималното дневно количество тиквени семки на ден е между 50-60 грама.

Като цяло тиквените семки са доста калоричен продукт и на всеки 100 грама се съдържат 574 kcal.

Тиквените семки, подобно на тиквата, са много полезни и богати на различни витамини и минерали. Тиквените семки съдържат витамин А, С, К, Е и витамини от В групата - В1, В2, В5, В6, В9. От минералите най-високо е съдържанието на фосфор, калий, калций, магнезий, желязо, цинк, мед, манган, селен.

Тиквените семки съдържат незаменимите омега-3 и омега-6 мастни киселини, а коктейлът от полезни вещества и минерали се допълва от много рядката съставка делта-7 стерин и аминокиселината Л-трипофан.

100 г тиквени семки съдържат 24.6 г белтъчини, 4.3 г фибри, 45.9 г мазнини, 8.4 г вода, 13.5 г въглехидрати.

Избор и съхранение на тиквените семки

Тиквени семки

- Ако купувате тиквените семки пакетирани, погледнете дали опаковката е херметически затворена;

- Ако купувате семките насипно, се уверете, че магазинът има добра посещаемост, за да сте сигурни, че те ще са пресни;

- Ако е възможно, помиришете тиквените семки, за да се убедите, че не са развалени;

- Тиквените семки трябва да се съхраняват в хладилник, където могат да изтраят няколко месеца, но ще са най-пресни около един-два месеца.

Тиквени семки в кулинарията

Хляб с тиквени семки

Макар да можете почти навсякъде да намерите печени тиквени семки, е много забавно и приятно да си ги опечете сами. Отделете семките от тиквата и ги оставете разстлани на кърпа или кухненско руло да изсъхнат една нощ. На следващия ден ги поставете в тава и ги печете на около 75 С за 15-20 мин. Като ги печете на ниска температура и за по-кратко време, си осигурявате запазването на всичките им здравословни масла.

- Можете да добавите тиквени семки към домашно изпечения хляб;

- Добавете изпечени тиквени семки към смесени зелени салати;

- Подходяща добавка са за всяка зърнена закуска.

Всички полезни свойства на тиквеното семе най-концентрирано се намират в маслото от тиквени семки. То има зелен цвят и е изключително вкусно. Поради тази причина е най-добре да се използва сурово като добавка към различни салати. Много малко известен факт е, че тиквеното масло действа парализиращо върху чревните паразити. Благодарение на това те могат да се отстранят от тялото.

Тиквените семки могат да се използват и за приготвянето на пикантен сос. За целта трябва да ги намачкате добре, а после да добавете към тях любимите ви билки, чесън, растително масло и малко лимонов сок по желание. Резултатът е безумно вкусен и оригинален сос, който идеално се съчетава с различните ястия и ще им придаде нотка пикантност.

От тиквени семки може да се прави и брашно, което е истинско спасение за хората, които имат непоносимост към глутена. То е полезно също така за храносмилането, редуцирането на теглото и нормализирането на кръвната захар, укрепването на нокътната плочка и корените на косата, почистването на кожата, лечението на хелминтоза, влияе положително на сърцето и кръвоносните съдове.

Тиквени семки в козметологията

Маска от тиква

1. Маска за суха кожа

Смелете 2 супени лъжици семки и добавете 1 супена лъжица кисело мляко. Разбъркайте всичко добре, за да се получи хомогенна смес, а след това прибавете 1 чаена лъжичка мед и лимонов сок. Нанесете маската на лицето си за 20 минути и след това я изплакнете добре с топла вода.

2. Маска от пигментни петна

Смелете 2 супени лъжици тиквените семена, а след това ги залейте с вряла вода, за да се запарят за половин час. Прецедете сместа с марля и използвайте продукта всяка сутрин и вечер срещу старчески петна.

3. Лосион за избелване на кожата

Към 2 супени лъжици тиквено брашно добавете 3 супени лъжици вода. Оставете сместа за 1 час, а след това я прецедете и добавете накрая чаена лъжичка мед и разбъркайте добре. Използвайте лосиона всеки ден в продължение на поне 1 месец, за да видите видими резултати.

Ползи от тиквените семки

Олио от тиквени семки

- Подобряват здравето на простатата. Доброкачествената хипертрофия на простатата (ДХП) е състояние, което често се среща при мъжете на 50 г. или повече. В момента се правят изследвания върху каротеноидите и омега-3 мастни киселини, които се намират в тиквените семки, във връзка с положителното им влияние при пациенти, имащи проблеми с простатата. Оказва се, че мъжете, които приемат повече каротеноиди, имат по-малък риск от развиване на ДХП.

- Предпазват мъжките кости. Съдържащият се в тиквените семки цинк е особено добро решение за мъжете в напреднала възраст. Макар да се счита, че болестта остеопороза е характерна за жените след менопауза, се оказва, че тя е потенциален проблем и за по-възрастните мъже, което означава, че те трябва да включат в диетата си храни, богати на този минерал.

- Имат анти-възпалителни функции при артрит и са богат източник на минерали, протеини и мононенаситени мазнини. Освен, че действат добре при артрит, с една четвърт чаша тиквени семки, Вие ще си набавите 46.1% от дневната стойност на магнезий, 28.7% от ДС на желязо, 52% от ДС на манган, 24% от ДС на мед и 16.9% от ДС на протеини.

- Фитостеролите, намиращи се в тиквените семки, понижават нивата на холестерол. Фитостеролите са съединения, които се намират в растенията, и имат химична структура, близка до холестерола. Когато присъстват в диетата ни в достатъчно количество, те редуцират нивата на холестерол в кръвта и увеличават отговора на имунната ни система към риска от определени видове рак.

- Редовната консумация на тиквени семки е отлична защита срещу образуване на камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища /сред които цистит/.

- Олиото от тиквените семки има леко слабително и силно жлъчогонно действие. Употребява се при цироза и честа консумация на алкохол.

- Маслото от тиквени семки е много полезно при суха лигавица на носа и суха кашлица. Препоръчва се и при наличие на възпалителни заболявания на белите дробове и дихателните пътища, стоматит, пародонтоза и дори катаракта.

- Маслото помага при неприятни кожни прояви като дерматит, изгаряния, псориазис и екземи.

- Тиквените семки често се консумират от хората, които са вегетарианци, тъй като те са богати на така важните животински мазнини. Най-полезни са семената, които не са били термично обработени.

- Полезни са за тялото на клетъчно ниво и подобряват състоянието на сърдечния мускул.

- Често маслото от тиквени семки се използва при лечение на разстройства на червата.

- Тиквените семки са много полезни за репродуктивната система на мъжа и жената, нормализирайки нивото на половите хормони. Те са прекрасно профилактично средство срещу новообразувания на шийката на матката и на простата. Оказват положително влияние на качеството на сперматозоидите и яйцеклетките.

- Укрепва имунната система, затова се препоръчва да вкарате този продукт в менюто си през есенно-пролетния период, когато се увеличава честотата на респираторните заболявания.

- Цинкът в състава на тиквените семки влияе положително на косата, кожата и ноктите. Именно затова тиквеното масло често се добавя в маските.

- Тиквените семки помагат за нормализирането на кръвното налягане и понижават нивата на захар.

- Влияят положително на храносмилателния тракт и се препоръчват при хроничен запек.

- Тиквените семки са изключително полезни като профилактично средство срещу паразити, включително и от глисти. Причината за това е, че в тях се съдържа веществото кукурбитин, което има паралитичен ефект върху нервната система на червеите. Добрата новина е това, че тиквените семена не оказват дразнещ ефект на лигавицата на стомаха и не са токсични. За да се отървете от глистите, трябва просто да приемате по 60-70 грама тиквени семена всяка сутрин на гладно с малко вода за около 3-5 дни. Важно е все пак да се консултирате и със специалист в този случай, а не да се занимавате със самолечение без да ви е бил направен медицински преглед.

- Изключително полезни са за жените, които са в менопауза, тъй като семената са богати на фитоестрогени, които се борят ефективно с депресивното състояние в този период.

Може ли да се консумират тиквените семки при лактация и бременност?

Да, дори бъдещите майки могат спокойно да включат тиквените семки в менюто си. Те са не само полезни, но и помагат при токсикоза, от която страдат около 85% от бременните. Доста полезни са и при запек, който отново е често срещан проблем при бъдещите майки. Кърмещите жени обаче е важно да са доста винамелни, защото тиквените семки са доста силен алерген, затова е добре в началото да намалят порцията им.

Какви са ползите от покълналите тиквени семки?

Тиквено семе

Богати са на доста важни за организма витамини и дори когато те са покълнали, тогава ползите им се увеличат многократно. Доказано е, че по време на покълването сложните въглехидрати и протеини се превръщат в лесно смилаеми. Заедно с това количеството на фибрите и витамините се увеличава значително.

За да покълнат семената, те трябва преди това да се изсушат добре и след това се поставят върху влажно памуче например в удобен за вас съд, който е покрит с влажна кърпа. Периодично памучето се навлажнява, за да не изсъхне и след около седмица тиквените семки ще започнат да покълват.

Противопоказания за консумация на тиквени семки

Гастроентеролозите не препоръчват тиквените семки за хората, които страдат от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, както и различни форми на чревна непроходимост. Не е добре да се консумират и при индивидуална непоносимост.

Важно е да знаете, че прекомерната консумация на тиквени семки може да предизвика проблеми със ставите.

Този продукт влияе негативно също така на зъбите и на емайла, ако се приема в големи количества.

Ако имате проблеми с храносмилането, трябва предварително да почистите семената, за да не дразнят лигавицата.

А сега се прехвърлете към нашите вкусни предложения за тиквен пай или хрупкава баница с тиква.

Рейтинг

5 7
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Арка
Арка
24.09.2016 11:11
Напоследък чета стати в които ги дават като успешно средство за борба с рака,
1
0