Сминдух

Сминдух

Сминдух е популярна подправка, която у нас вирее почти навсякъде, но най-често се среща в Североизточна България. Добре познат като незаменима съставка на шарената сол, сминдухът има приятен и апетитен аромат. Сминдухът, наричан още Чимен е известен с латинското наименование Trigonella foenum-graecum. Сминдухът е едногодишно растение от семейство Бобови. Същинската, разпространена и популярна подправка сминдух се приготвя от семената на растението.

Латинското име на сминдуха Foenum graecum означава “гръцко сено”. Родината на сминдуха са земите около Средиземно море. Той обаче е добре познат и в Китай, Индия и Северна Африка. Етимологията е запазена в много езици, например в английското Greek hay, словашкото Senovka grécka, хърватското Grčko sijeno. Кафяво-жълтеникавите семена на чимена съдържат етерично масло с над 40 съставки, които придават на подправката специфичен, леко горчив вкус.

Видове сминдух

Градинският сминдух (Trigonella foenum-graecum) e eдногодишно растение. Коренът е вретеновиден. Стъблото е високо до 1 м, слабо разклонено. Листата са тройни, с прилистници, които са сраснали с листната дръжка. Цветовете са бледожълти до жълти и са приседнали в пазвите на горните листа. След като прецъфтят, те образуват семенни шушулки, семената са със специфичен мирис при стриване ( наподобава свежо окосено сено) и горчив вкус.

Полският сминдух е едногодишно растение. Стъблото е гладко, високо до 90 см с 5-7 разклонения, листата са триделни, елипсовидно овални, със силно назъбен външен ръб. Цветовете са бледолилави, събрани по 30-35 в съцветия класчета, носени от дълги дръжки. Чушките са късо яйцевидни с по 1-3 семена. Те са дребни, жълтеникави.

Полският сминдух има същите предпочитания и се отглежда, както градинския, само че за сеитбата му са необходими повече семена - за 100 кв.м - 200-250 г. Градинският и полският сминдух се кръстосват лесно, от което се получава хибрид. Ако искате посевът да е само от единия вид, тогава е необходимо да осигурите пространствена изолация между двата от 500 м. Полският сминдух освен подправка е и инсектицидно и диуритично средство, както и много предпочитано медоносно растение. Сее се през март.

Сминдух

Градинският сминдух е известен още като гръцки чимен. Той е добре познат от древността, където старите гърци и египтяни са го използвали като лекарствено и хранително растение. В Египет то е служело за култови цели при балсамиране на мъртвите. В Древен Китай е ползвано също с лечебни цели. Особено популярен сминдухът е бил по времето на Карл Велики, когато в кралските градини е бил на почит.

Състав на сминдуха

В сминдух се съдържат строидни сапонини, които в своята същност представляват производни на агликоните гитигенин, ямогенин, диосгенин и тигогенин. В сминдуха има още лецитин, фитин, холин и трогонелин. Отделните части на сминдуха съдържат до 20-30% слузни вещества, в които има галактоманани и стахиоза.

Сминдух в кулинарията

Освен като неделима съставка на шарената сол, сминдухът се използва редовно при приготвяне на суджуци, наденици, пастърма и други деликатеси от месо и риба. Свежите листа и клонки на сминдуха служат като добра подправка на местни ястия. Голяма популярност има сминдухът в Египет, някои азиатски страни, а и в нашата национална кухня той често се използва. Сминдухът отлично се комбинира и с други подправки като чубрица, черен и червен пипер, магданоз, копър, джоджен. Той притежава свойството да поема лесно миризми, затова трябва да се съхранява отделно.

Ако се запекат, семената на чимена придобиват характерен аромат на ядки. В много страни чименът се използва за кайзероване на месо - за направата на кайзер пастърма. Тази употреба е пряко свързана със силното му антисептично действие. Малки количества чимен се съдържат в почти всяко индийско къри. Ароматните семена с горчив вкус са основно съставка на сместа панч форон от Бенгал. Чименът присъства и в грузинския микс от подправки, наречен кмели-сунели.

Ползи от сминдуха

Семената на сминдуха са използвани като подправка и лечебно растение от египтяни, гърци и римляни. Заради антисептичното му действие чименът се е употребявал за третиране на рани и абцеси, ревматизъм, подагра, екзема, а вътрешно се е приемал за лекуване на бронхити и проблеми с храносмилателния тракт. Китайските лечители го предлагали на мъже с репродуктивни проблеми. През Средновековието също е бил използван като лечебно растение.

шарена сол

Свежите листа и клонки на сминдуха са богати с етерични масла, витамини (витамин С - над 120 мг%) и други ценни вещества. Чубрицата и сминдухът в шарената сол имат способността да пробуждат сетивата. Със своето силно ухание сминдухът влиза в много афродизиаци, а в миналото е използван за свестяване на хора, изпаднали в безсъзнание. Чименът стимулира още обмяната на веществата, снижава нивото на кръвната захар. Освен това сминдухът подобрява апетита и възстановява силите на организма.

Вреди от сминдуха

В много големи количества сминдух може да предизвика някои неблагоприятни ефекти - подуване на стомаха, диария, газове и дори алергични реакции. Бременните жени трябва да бъдат много внимателни с количествата сминдух, защото той може да предизвика контракции. Хората, които пият лекарства за понижаване на кръвната захар или забавяне на процесите на кръвосъсирване трябва да се консултират с лекар относно приема на сминдух.

Рейтинг

5 7
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
стоичкова
стоичкова
07.02.2012 10:02
рознавам смидуха не като чубрица а като зелена подправка от листата на зеленото разстение което има незаменим аромат който няма нищо общо с аромата на чубрицата.Подходящ е като подправка за стар фасул.Имах посят в градината си но го загубих.Ако има някой които разполага със семена моля за връска.тел.0899895835
4
3