Хуск

ХрисиХриси
Новак
14833
Хуск
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
180.00 лв.
Виж ››

Чували ли сте за хуск? Вероятно не! А може би сте от малкото хора, които знаят какво е това? И в двата случая все ще намерим нещо, с което още не сте запознати, така че следващите редове са за вас.

Хуск е прекрасно средство да възвърнете добрата си форма и да се отървете от излишните килограми. Това е бял живовляк с индийски произход, познат в медицината от дълбока древност. Растението може да реши проблема с наднорменото тегло, без да налага ограничението ви от редица продукти.

Хуск съдържа ценни за организма вещества, като фибри и разтворими влакна, които го поддържат сит дълго време и елиминират усещането за глад.

Както знаем, фибрите вършат чудесна работа за пречистването на тялото от токсични натрупвания, понижават холестерола и кръвната захар. Растението се препоръчва както за лечение на запек, така и на диария. Хуск има и противовъзпалително действие, заради които се ползва при дълбоки рани, чието възстановяване би отнело доста време.

Здравословни ползи на Хуск

1. Предотвратява сърдечни проблеми – заради съдържанието си на фибри, които намаляват риска от сърдечни заболявания.

2. Поддържа нивото на кръвната захар в организма – отново заради фибрите и способността им да регулират кръвната захар.

3. Намалява значително риска от инсулт.

4. Стимулира бързото сваляне на килограми – фибрите съдействат за бързото и продължително засищане на организма.

5. Предпазва от възпаление на червата, както от всякакъв дискомфорт и раздразнение, свързано с тях. Действа успокояващо и облекчаващо.

6. Грижи се за кожата – като я поддържа млада, хубава, без акне, петна и други несъвършенства, тъй като стимулира отделянето на вредни вещества през организма, не чрез кожата.

7. Намалява риска от поява на камъни в бъбреците и жлъчката – заради контрола, който оказва над кръвната захар.

8. Предотвратява хемороидите.

Ето още за ползите от хуск:

Люспите хуск могат да преминат през храносмилателната ви система, без да бъдат напълно разградени или усвоени от тялото. Вместо това тези трици абсорбират вода и се превръщат във вискозно съединение, което има ползи в случай на запек, диария, в случай на регулиране на гликемия, кръвно налягане, холестерол и загуба на тегло.

Люспите на хуск се използват като слабително средство. Те действат, като увеличават размера на изпражненията и следователно помагат за облекчаване на запека. 

Хуск против запек

С течение на времето се наблюдава и друго - че хусс триците облекчават диарията. Едно проучване установи, че хуск значително намаляват диарията при 30 пациенти с рак, получаващи лъчетерапия. Така че тези трици помагат за нормализиране на чревния транзит, ако имате проблеми като запек или диария.

Доказано е, че добавките с фибри контролират гликемичния отговор на хранене и намаляват нивата на инсулин и количеството глюкоза в кръвта (кръвната захар). Това важи особено за водоразтворимите влакна като хуск.

Всъщност хуск действа по-добре от другите влакна. Това е така, защото влакната хуск образуват вид гел и могат да забавят храносмилането на храната, което помага за регулиране на кръвната захар.

В едно проучване 56 мъже с диабет получават по 5, 1 грама хуск два пъти дневно, 8 седмици подред. Това намалява кръвната захар на диабетиците с до 11%.

В друго проучване хората с диабет тип 2 са получавали по-висока дневна доза фибри от хуск (5 грама консумирани 3 пъти на ден) в продължение на 6 седмици подред. Тази доза води до намалена кръвна захар през първите две седмици от проучването.

Продуктите с хуск се свързват с регулиране на функционирането на дебелото черво и слабително действие, но също така с профилактика и лечение на заболявания на дебелото черво като дивертикулит, синдром на раздразнените черва или възпалителни заболявания на дебелото черво. Смята се, че хуск помага и при отслабване и детоксикация и е често срещан при диети от този тип.

Въздействие на хуск

При запек

Хуск благоприятства задвижващите движения и гелът в резултат на комбинацията с вода има омекотяваща и смазваща роля, благоприятстваща елиминирането на изпражненията. Изследване, публикувано в Американския вестник по гастроентерология,  с група от 149 пациенти със запек, показва, че консумацията на 15-30 грама хуск на ден, приготвена съгласно препоръките, намалява запека и регулира чревния транзит в 85% от острите случаи 

При диария

От друга страна, поради увеличения капацитет за задържане на вода, хуск може да забави крайния стомашен процес и чревния транзит, което е от полза в случай на фекална инконтиненция, причинена от диария /течни изпражнения.

При хемороиди

Според клинично проучване в проба от 50 души с хемороидално кървене, приемът на 11, 6 храма хуск на ден в продължение на 40 дни води до намаляване на кървене в сравнение с плацебо (витамин В), където не са наблюдавани подобрения. По този начин, след консумацията на хуск, се наблюдава намаляване на кървенето и възпалени хемороидални възглавници.

Проучването отбелязва, че продължителността на лечението трябва да бъде повече от един месец - след консумация в продължение на 30 дни не са наблюдавани промени, докато след 40 дни лечение подобренията са значителни.

Консумацията на хуск може да бъде от полза в случай на раздразнително заболяване на червата, възпалено дебело черво или язвен колит.

Допълването на ежедневната диета с 10 грама хуск е ефективно за облекчаване на колит.

При затлъстяване

Отслабване с хуск

Хуск често се използва при диети за отслабване. Действието се представя чрез намаляване на апетита и ускоряване на храносмилателните процеси, придаващи усещането за ситост и намаляване на количеството консумирана храна. Заедно с приемането на здравословен начин на живот и балансирана диета може да помогне за намаляване на телесното тегло. Ако се използват фибри от хуск за отслабване, те трябва да се консумират поне 30 минути преди хранене.

Механизмът, чрез който консумацията на хуск намалява апетита, включва промяна на гликемичния отговор и регулиране на въглехидратните взаимодействия под действието на чревни пептиди. Това са основните биохимикали, които контролират чувството за ситост.

При диабет

Изследване на група от 34 мъже с диабет тип 2 и хиперхолестеролемия показва намаляване на общия холестерол (намален с 8, 9%) и LDL-холестерола (намален с 1%), след консумация на 5, 1 грама хуск два пъти дневно в продължение на 8 седмици в сравнение с плацебо. За разлика от това не се наблюдават значителни промени в кръвната глюкоза.

Как трябва да се приема хуск?

Индийското растение хуск се приема по веднъж или два пъти на ден, в течно, добре разтворено състояние. Вторият път, което вероятно ще е вечерта, трябва да се взима поне час преди сън.

Докато снабдявате организма си с него е важно да консумирате много вода. Хуск е безопасен за бременни жени, деца, като при тях се приема по 1 ч.л., като преди това задължително сте се консултирали с лекар и за хора с непоносимост към глутен.

Странични ефекти при консумация на хуск

Ако хуск не се консумира правилно, той може да доведе до някои нежелани реакции. На хората с чревна обструкция, затруднено преглъщане, нарушения на хранопровода или други препятствия в храносмилателния тракт е забранено да консумират хуск.

Вдишването на прах от хуск може да причини затруднения на дихателната система.

Хуск може да причини дразнене или алергични реакции в дихателната система. Някои хора могат да имат такива алергии, и на тях им е забранено да консумират тези продукти.

Прекомерната и продължителна консумация на хуск може да причини:

- тежък запек;

- ректално кървене;

- чревни проблеми;

- пробеми с дебелото черво;

- повръщане;

- коремни спазми;

- диария;

- гадене;

- дехидратация.

Заключения

По време на консумацията на хуск се препоръчва консумация на вода от най-малко 2 литра на ден.

Консумацията трябва да бъде свързана с балансирана и разнообразна диета.

Не се препоръчва употребата на продукта в случай на алергия към някое от съединенията.

Не превишавайте препоръчителната дневна доза.

Хуск не се препоръчва за употреба при деца.

Хуск трябва да се съхранява на хладно и сухо място, защитено от слънчева светлина.

Ако хуск се използва в продължение на 7 дни за лечение на запек и не се наблюдава подобрение, се препоръчва специализиран медицински съвет.

Консумацията на хуск не трябва да се приема заедно с други лаксативи.

Не трябва да се консумира от хора с чревни запушвания!

Могат ли бременни или кърмещи жени да консумират хуск?

Продуктите с хуск могат да се консумират от бременни или кърмещи жени за лечение на запек, но в малки количества и за предпочитане по препоръка на лекар. Те не се абсорбират, следователно те не засягат плода или кърмата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Златка СимеоноваТодорова
Браво, изключително полезни съвети. уникални сте.
1
0

Топ Статии Днес