Самардала

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24729k
Самардала

Самардалата (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) е една от основните съставки на традиционната у нас шарена сол. Самардала представлява тревисто растение, което спада към семейство Лукови и е ендемична за района на Балканския полуостров. Като компонент на шарената сол и изцяло като подправка самардалата се използва изсушена и стрита.

В превод от гръцки Nectaroscordum siculum означава нектаров чесън и неслучайно английското име на подправката е Honey Garlic (меден чесън). Самардалата бива наричана още див лук, български лук, български чесън и др. Всъщност самардалата е подправка, която се използва в най-голяма степен само в България и по-специално в района на Странджа, Сливен, Стара Загора, Казанлък и към Слънчев бряг.

В тази югоизточна част на страната самардала може да намерите съвсем прясна или сушена по пазарите, а хората я отглеждат като задължително растение в дворовете си. Самардалата се среща в по-малки количества още и в Румъния, Молдова, на полуостров Крим, в Кавказ, дори в Турция и Южните части на Италия и Франция.

Може да я видите диворастяща в подлеса на букови и габърови гори. Тя е луковично растение, от което излизат по няколко тънки и дълги до 40 см стръка. Самардалата е близък родственик на чесъна и лука, но листата й са с по-различна трилъчева форма. Едно предание гласи, че когато Бог създавал растенията, хванал с 3 пръста листата на самардалата, за да я изтегли от земята и така се получила специфичната форма на листата.

Листата на самардала прокарват през март, но красивите й цветове се почвяват през април-май. Цветчетата на растението са с формата на камбанка, изпъстрена в смесица от мораво, жълто, бледо розово, бяло, кафяво. Именно това е причината самардалата да се отглежда и като декоративно растение от много любители на флората.

Сушена самардала

Обработване на самардала

Самардалата има силен леко лют и нагарчащ вкус, особено ако е прясна. Свежите листа са значително по-люти от лука, чесъна, левурдата. Най-популярен обаче е сушеният вариант, при който листата се сушат за 1 ден и се смилат на каша, след което се разбъркват със сол.

Тази смес се разстила и се оставя да се изсуши отново. Някои хора счукват или смилат прясната самардала със солта, което е по-екстремният вариант за приготовлението й – лютивостта, която растението изпуска е в пъти по-силна от тази при рязането на лук и плачът ви е сигурен. Готовата подправка е характерен зелен цвят и за да не потъмнее, трябва да се съхранява на сухо и тъмно място.

Самардалата съдържа малко ароматни вещества, затова и от нея не може да се добива етерично масло. Затова пък комбинацията й със сол фиксира ароматните й вещества и затова растението се предлага сушено в този дует. Количеството самардала-сол трябва да е 1-1.

Самото сушене отнема около 30-40 дни, в сенчести, проветриви помещения при температура до 30 градуса, като сместа се разбърква периодично. Ако самардалата се суши на по-висока температура, не е изключено свежият й зелен цвят да се загуби и подправката да покафенее.

Картофи със самардала

Кулинарна употреба на самардала

Ако сте решили да опитате какъв е вкусът на ястието, приготвено със самардала, то знайте, че пресните листа е по-добре да не се подлагат на кулинарна обработка. За целта използвайте само сушената смес. Прясна самардала може да вложите в салати и по-специално такива с домати и краставици, с които подправката се съчетава доста добре.

Поръсете салатата с натрошено сирене, защото самардала допълва успешно и неговия вкус. С не по-малка успеваемост, самардалата придава интересен вкус и на зелената салата или ястия от спанак, лапад, коприва.

Сушената самардала е отлична за овкусяване на картофи, сготвени под всякаква форма, а също така яйца, пилешко месо, агнешко месо и агнешки дреболии, печени гъби и ориз. Препечена филийка, намазана с масло и поръсена със самардала навява на мнозина носталгичен спомен от детството. Важно е да се отбележи, че солта в ароматната подправка е колкото самата самардала, което означава, че трябва да използвате в умерени количества или ако добавяте подправката в ястие, не добавяйте отделно много сол.

Зелена самардала

Ползи от самардала

Самардалата е включена в списъка от лечебни растения, които попадат под разпоредбите на Закона за Лечебните растени ДВ бр.91 21.09.2002 г. Има данни, че растението повлиява добре състояния на хипертония, но с добавката на солта, това може да се оспори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.1
513
413
38
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Илияна Димова
много е вкусна и ароматна сол самардала, много парят свежите листа при смилане
0
0
Веселина Константинова
По-горе описана рецептата научих от моята майка. Даже тя ми даде семенцата, които посях. Никне доста трудно. Бях се отчаяла, че нищо няма да се получи, когато видях щръкналите листенца да се появяват изпод земята.
0
2
Ива
Ива
18.11.2015 16:03
Листата на самардалата са много дълги, месести, с триъгълно сечение. Те се счукват/смилат, докато станат на каша и след това тази каша се изсушава и става на прах, смесена със сол. Има страхотен аромат - много по-хубава е от всякакви мерудии.
0
0
диана
диана
23.02.2013 11:46
страхотна е самардалата вече се е показала и расте ли расте
1
0