Камфор

Дърво Камфор

Камфоровото дърво /Cinnamomum camphora/ представлява дърво, което достига до 40 метра височина. Принадлежи към семейство Лаврови. Камфоровото дърво се среща в диворастящ вид в Южен Китай и на остров Тайван.

Разпространено е и в Япония, Шри Ланка, Източна Африка. Камфоровото дърво цъфти през месеците май-юни с малки бели цветчета, събрани в гроздовидни съцветия. Макар и извън своята родина, поставено на подходящи места, камфоровото дърво се развива отлично.

Най-голямото камфорово дърво се намира на остров Тайван. Обиколката на стъблото му е 16 метра, а диаметърът е 5.5 метра. От това 51-метрово дърво могат да се получат повече от 7000 кг камфорово масло. Местните смятат, че дървото е на 1400 години, а под него се намира олтар.

Тайванците почитат камфоровите дървета, защото вярват, че са населявани от божества. Именно на Тайван принадлежи около 70% от световното производство на камфоровo масло и камфор. Още през 13 век Марко Поло отбелязва, че камфоровото масло е много ценено от китайците като аромат, лекарство и балсамираща течност.

Състав на камфор

Суровият камфор се добива от камфорово дърво под формата на бяло кристално вещество. Всички части на дървото съдържат етерично масло – корените 8%, дървесината около 4%, клоните до 2%, листата около 1.8%.

Камфор

Основните химични компоненти на камфоровото масло са борнеол, гераниол, канелен, сафрол, евгенол, метил цинамат, камфен, лимонен, сабинен и др. Камфоровото масло се извлича чрез парна дестилация на клоните или корените на дървото. Извлеченият концентрат се поставя във вакуум и се филтрира.

Получават се три вида камфор – бял, жълт и кафяв. Жълтият и кафяв камфор имат много високо съдържание на сафрол – около 80% за кафявото масло и 10-20% за жълтото масло. Това ги прави изключително опасни и практически неизползваеми, защото са считани за канцерогенни.

Избор и съхранение на камфор

Камфорът може да се закупи под формата на етерично масло в аптеките и специализираните магазини. Съхранявайте според указанията на опаковката и дръжте маслото далеч от деца.

Ползи от камфор

Обикновено камфор се използва външно за облекчаване на ревматични и артритни болки, болки в гърба и невралгия. Може да се използва за кожни проблеми като херпес, измръзнали места, обриви на устата, за втриване в гърдите при бронхит и други белодробни инфекции.

Камфорът много често се използва за парни инхалации, целящи да намалят кашлицата. Тези инхалации имат местно обезболяващо действие и в същото време премахват задръстванията.

Когато крем или мазило, което съдържа камфор се втрие в гърдите, гърба или гърлото, телесната топлина спомага за отделяне на камфорови пари и когато те се вдишат, спомагат за разлагане на слузта и облекчаване на задръстените дихателни пътища.

Камфорът се използва за омекотяване на напукани устни, облекчаване на сърбежи при кожни оплаквания като ухапвания от насекоми и екземи. Камфорът стимулира оздравяването на рани и изгаряния по кожата, спомага за отблъскване на молци и други насекоми.

Мазила с камфор

Когато камфор се прилага върху кожата като мехлем, той действа като много добро противораздразващо средство, което стимулира нервните окончания и спомага за намаляване на болката.

Студени компреси от камфор се използват при навяхвания и контузии. Много малки количества от камфоровото масло, добавени в кремове са достатъчни за облекчаване на възпалителни заболявания и премахване на зачервявания. Той е изключително полезен срещу акне и напукани ръце.

Камфорът облекчава слънчеви изгаряния, помага при сърцебиене и коронарна болест, използва се при хронична сърдечна недостатъчност. Действа благоприятно на сърдечния мускул.

В Мексико сместа от зехтин и камфор е много популярно средство за лечение на контузии и невралгия. В Латинска Америка разтворът от камфор във вино се използва като средство срещу тумори и респираторни проблеми.

Камфорът носи положително настроение и облекчава депресия. Смята се, че носи по-голяма яснота на съзнанието, пробужда и стимулира ума.

Камфоровото масло се съчетава много добре с етерични масла от лайка, босилек, маточина и лавандула.

Вреди от камфор

Камфоровото масло е много силно, поради което трябва да се употребява с повишено внимание. Предозиране с камфор може да доведе до повръщане и гърчове. Бременни жени, хора страдащи от астма и епилепсия не бива да използват маслото.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес