Дяволски нокът

Дяволски нокът

Дяволски нокът
Снимка: Fine Art America

Дяволският нокът /Harpagophytum procumbens/ се нарича екзотично растение, произлизащо от Южна Африка и остров Мадагаскар. Познато е още и като харпагофитум. В англоговорящите страни е известно и с названието Devils claw.

Билката има странен вид, но пък действието, което оказва по отношение на редица болести, е ненадминато и ѝ печели международна слава. Дяволският нокът принадлежи към семейство Pedaliaceae /Сусамови/, към което се причислява и добре известният ни сусам.

Южноафриканското биле притежава пълзящо стебло, което достига дължина от около шестдесет сантиметра. Кореновата система на Harpagophytum procumbens е ясно оформена, проникваща на дълбочина от два метра. Растението има един основен корен и няколко разклонения. Интересно е, че централния корен дава образувания, имащи формата на грудка.

Листата на дяволския нокът са големи, петделни, обагрени в зеленикаво, покрити от белезникава мрежичка. Те са разпределени срещуположни на стеблото на растението. Цветовете на дяволския нокът са пъстри-оцветени с жълто, розово и малко бяло. Обикновено тези изящни цветчета могат да се видят в периода от ноември до април.

Плодчетата на Harpagophytum procumbens представляват здрави и дори твърди шушулчици. Те имат извита форма, с която напомнят нокът. Обикновено оформянето на плодовете стартира от месец януари. В шушулките се образуват семена. Те са леко продълговати и оцветени в черно или кафеникаво.

Дяволският нокът се развива успешно на места с по-сух климат. Освен в Южна Африка и остров Мадагаскар той се среща още в Калахари, Южна Ботсвана и Намибия.

История на дяволски нокът

Дяволски нокът /харпагофитум/
Снимка: SiriusblackOrg

Дяволският нокът е познат на южноафриканските жители от няколко столетия. Билката се нарича така, заради причудливата форма на нейните шушулки, имащи формата на нокът.

През годините племената употребявали корените на растението основно като лечебно средство. Вярвали, че те имат благоприятен ефект при чернодробни заболявания, малария, треска и различни кожни проблеми.

В Европа растението става популярно едва напоследък. Всъщност славата на дяволския нокът се разнася, чак след като той започва да бъде предлаган в Германия през миналото столетие.

След втората половина на деветнадесети век търсенето на Harpagophytum procumbens значително нараснало, а в нашето съвремие тя е една от най-популярните билки.

Състав на дяволски нокът

Както вече споменахме, дяволският нокът е лекарствено растение, което дължи чудодейните си свойство именно на богатия си химичен състав. В билката учените са открили флавоноиди като лутеолин и кемпферол.

Изследванията показали още, че в дяволския нокът се съдържат иридоидите прокумбозид, харпагиди, прокумид и харпагозид. Растението е източник и на калций, алуминий, цинк, магнезий, селен, някои горчиви вещества и др.

Ползи от дяволски нокът

Дяволският нокът е високо ценен заради лековитите си свойства. Той се използва от фармацефтите за направата на гелове, кремове, тинктури, капсули и други препарати, които могат да се намерят и в българските аптеки. Билката, както и продуктите, произведени от нея, действат болкоуспокояващо, диуретично, успокояващи, противовъзпалително и противоревматично.

Множеството опити са показали, че дяволският нокът ефективен при болки в гърба, таза и коленете. Препоръчва се и при ишиаз. Редовната употреба на дяволски нокът спомага за отпускането на мускулите и за по-бързото отшумяване на неприятното усещане.

Оказва се също така, че Harpagophytum procumbens е надежден съюзник при борбата с подаграта, ревматоидния артрит и остеоартрита. Мощният противовъзпалителен ефект на билката спомага за отнемане напрежението и подобрението не закъснява.

Дяволският нокът е едно от средствата, които се препоръчват и при безапетитие. Според специалистите растението не само стимулира апетита, но подобрява и храносмилането.

От друга страна се смята, че дрогата спомага за понижаване на високия холестерол, нормализира кръвното налягане и предпазва от заболявания на сърцето. Дяволският нокът също така се прилага при рани, циреи и други кожни проблеми.

Народна медицина с дяволски нокът

Чай от Дяволски нокът

Чаят от дяволски нокът се препоръчва при диабет, бъбречни заболявания, проблеми с пикочния мехур и жлъчката и много други. Той благоприятства за възвръщането на подвижността на ставите и за намаляването на усещането за скованост при гърба и крайниците.

За да приготвите чай от дяволски нокът, ще са ви нужни две чаени лъжички от изсушената билка. Изсипете дрогата в триста милилитра вряла вода и оставете да престои в нея една нощ. На сутринта прецедете отварата и разделете на три равни части, които да приемете през деня, тридесет минути преди хранене.

Вреди от дяволски нокът

Въпреки много си ползи дяволският нокът може да бъде и вреден. Ето защо неговата употреба трябва да става само след консултация с лекар. В случай че приемете билката, можете да наблюдавате странични ефекти като диария, промяна на вкуса, гадене, повръщане, болки в корема, главоболие и др.

Дяволският нокът не бива да се употребява от бременни жени, както и от деца, ненавършили 6-годишна възраст. Дрогата не се препоръчва на пациенти, страдащи от гастрит и пептична язва. Преди прием трябва да се има предвид, че растението може да предизвика и алергична реакция.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати