Динка

Динка

Динка
Снимка: Claire Austin

Динка /Sanguisorba/ представлява род многогодишни тревисти растения или дребни храстчета, чието стебло достига от петдесет до 150 сантиметра. Динката е от семейство Розоцветни, поради което е родственик с глога, маслодайната роза и овощни култури като сливата, кайсията, черешата, малината и други.

Освен динка растенията от този род могат да се наричат любениче и динче. Наименованието им произлиза от факта, че когато листата от Sanguisorba се смачкат, се усеща ухание, напомнящо за динена кора.

Динката е естествено разпространена на много места у нас, по пасища и ниви, из планините, на различна височина. От това растение са известни около тридесет вида, но в природата у нас могат да се видят само две - дребна динка Sanguisorba minor и лечебна динка Sanguisorba officinalis.

Видове динка

- Лечебна динка /Sanguisorba officinalis/-представлява многогодишно тревисто растение, отличаващо се с дебело коренище. Стеблата на лечебната динка достигат височина между двадесет и деветдесет сантиметра. Листата са елипсовидни, дълги между петнадесет и тридесет сантиметра. Цветовете са дребни, обагрени във виолетово-червено. Плодът представлява орехче. Лечебната динка може да се развива на терени, разположени от 800 до 2200 метра надморска височина. У нас вирее във Витоша, Рила, Родопите, както и по пасища из цялата страна. Цъфти през цялото лято.

- Дребна динка /Sanguisorba minor/-многогодишно тревисто растение, за което е характерно вдървенялото коренище. Стеблото на билката е изправено, високо, от двадесет до шестдесет сантиметра. Листата са назъбени, с къси дръжчици. Цветовете са червеникави до кафяви. Плодчетата за сухи орехчета. Расте из равнините, ливадите, храсталаците, каменистите местности и планинските склонове. Може да се види докъм 1200 метра надморска височина.

История на динка

Растенията от рода Динка са познати не само у нас, но и в други страни, и то от векове. Така например английският философ и юрист Франсис Бейкън (1561-1626) бил силно впечатлен от ароматните свойства, които притежавала дребната динка. Според него алеите трябвало да се засаждат с Sanguisorba minor, за да изпълват въздуха с леко и свежо ухание.

Дребната динка е ценена и от билкарите от времето на кралица Елизабет I. Според тях дрогата от това растения е в състояние да успокои духа и да направи човек щастлив.

Състав на динка

Лечебната динка е източник на дълбилни вещества, багрила, танини, тритерпенови сапонини, нишесте и др. В дребната динка пък са открити витамини от В-комплекса, витамин А, витамин С, желязо, магнезий, калций и други.

Отглеждане на динка

Растенията от род Динка са освен красиви, но и полезни. Ето защо мнозина ги отглеждат в градините си. Те не са никак претенциозни култури, а и рядко боледуват, така че грижите, които ще полагате за тях, са сравнително малко.

Преди да засеете съответното растение, трябва да сте наясно с неговите предпочитани по отношение на светлината и влагата. За дребната динка можем да кажем, че понася добре суха алкална почва и предпочита да вирее на слънце.

Със сигурност тя би виряла и при сенчести места, но няма да се чувства комфортно там. За сметка на това лечебната динка предпочита влажната почва, която е по-скоро неутрална. Развива се успешно при частична сянка или на терени, добре огряти от слънцето.

Ако желаете да размножите растението, трябва да разделите коренището през пролетта. Размножаването със семена не е невъзможно, но не е изключено да претърпи неуспех. Допълнителни грижи растенията от рода почти не изискват.

В случай че искате да се сдобиете с повече листна маса, можете да отрязвате формиращите се цветоносни стебла. За да са здрави и силни развиващите се екземпляри, отстранявайте още в началото изсъхналите части на растението.

Събиране и съхранение на динка

Динка
Снимка: Claire Austin

С лечебни цели се употребяват най-вече корените на Sanguisorba officinalis. Те се вадят през есента. След като се изчистят и се измият, се подлагат на сушене.

Препоръчително е това да се извърши в сушилня при температура от 55 градуса. Получената дрога трябва да се съхранява на сухи, тъмни и проветриви места, встрани от отровни билки.

Листата на растенията също могат да се събират с медицински цели, като това е добре да се случи през цъфтежа, докато екземплярите са още млади.

Ползи от динка

Листата и корените на лечебната билка се употребяват като лекарствено средство. Sanguisorba officinalis е с доказано противовъзпалително, кръвоспиращо, успокояващо и адстрингентно /запичащо/ действие. Ето защо дрогата се използва при възпаление на венците, кръв в изпражненията, изгаряния, повърхностни кожни изгаряния и др.

В Китай се ценят корените на лечебната динка. Те се приемат в изсушено състояние при кървящи хемороиди. Подобни действия обаче трябва да се извършват само след консултация със специалист. Емперичните данни сочат, че корените от лечебна динка са оказали благоприятно влияние при маточни кървения, диария и кръв в урината. Подобен ефект има и дребната динка.

Народна медицина с динка

Според народните лечители дребната динка може да се ползва като средство против кървяща язва. За целта три грама стръкове от растението се накисват в сто милилитра вряла вода. Отварата трябва да постои така десетина минути, след което да се прецеди. Приема се по една кафена чашка по два пъти на ден след хранене.

При обилна менструация, стомашни кръвоизливи, дизентерии и диарии пък се препоръчва настойка от коренище на лечебна динка. Изсушеното коренище трябва да се надроби и от него да се вземе половин чаена лъжичка. Билката се залива с една чаена чаша вода и се оставя така осем часа. След това се прецежда и от нея се приемат по две супени лъжици на ден след хранене.

Динка в кулинарията

Освен като лекарствено средство дребната динка е употребявана и като хранителен продукт. Нежните млади листенца на растението могат да се ползват в салати, летни супи, сандвичи, както и за украса на ястия. Те са чудесен компонент и на леките коктейли.

Предлагаме ви идея за коктейл с динка, който е идеален за лятото:

Необходими продукти: дребна динка - 6 стръка, бяло вино - 300 мл, сок от диня - 500 мл, лимони - 2-3 резенчета

Приготвяне:

Измийте листата на дребната динка и ги смачкате добре. След това ги поставете в подходяща кана и ги залейте с бялото вино и сока от диня. Прибавете резенчетата лимон. По желание добавете лед. Разбъркайте и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати