Кориандър

Кориандър

Както и останалите подправки, така и кориандърът е достъпен целогодишно по магазините, доставяйки ни отчетливият си аромат, напомнящ цитрусови кори и градински чай.

Плодът на растението кориандър се състои от две семки, които като се изсушат, се превръщат в парченцата, които използваме за подправка. Когато са сурови семената са жълто-кафеви на цвят с надлъжни ивици. Кориандърът се продава на цели зърна или под формата на прах.

История на кориандъра

Кориандърт се счита и за подправка, и за билка, тъй като и семената, и листата му се използват за прибавяне на допълнителен аромат на ястията. Пресните листа са по-познати като силантро и имат много силна прилика с италианската подправка магданоз. Но това не е учудващо, тъй като и двете са от един и същи растителен вид - Umbelliferae.

Името кориандър произлиза от гръцката дума koris, която буквално означава буболечка. Може би е заслужил това наименование поради миризливия си аромат, който има когато не е узрял. Латинското му име е Coriandrum sativum.

Кориандърът се използва като подправка още от 5000 пр. Хр., което го прави една от най-старите използвани в света подправки. За родина на кориандъра се смятат регионите в Централния Изток и Средиземноморието, а в азиатските страни е познат от хиляди години.

Днес страните, произвеждащи кориандър в комерсиални количества са Руската федерация, Индия, Мароко и Холандия. Листата на това растение, наречени силантро, са водеща подправка в кулинарните традиции на Латинска Америка, Индия и Китай.

Семена кориандър

Състав на кориандъра

Плодовете на растението съдържат от 1 до 3% етерично масло, чиято главна съставка е алкохола линалоол, благодарение на който се усеща специфичния аромат на кориандъра. В него се съдържат още до 20% тлъсто масло, до 17% белтъчини и малки количества алкалоиди. В кориандъра са открити известни количества кумарини и флавоноиди. Кориандърът е добър източник на диетични фибри, желязо, магнезий и манган.

Избор и съхранение на кориандър

• Пресните листа кориандър (силантро) трябва да изглеждат свежи, да са тъмно зелени на цвят, без следи от жълти или кафеви петна;

• Когато имате възможност купувайте цели зърна кориандър, тъй като стритите на прах ще загубят по-бързо аромата си;

• Зърната или прахът кориандър трябва да се съхранява в стъклен съд с капак, на хладно, тъмно и сухо място;

• Силантрото може да бъде замразено и след това да бъде използвано за супи.

Кулинарна употреба на кориандър

В кулинарията се използват цялата наземната част и плодовете на растението. Подобно на магданоза, зелената част на кориандъра се използва като основна съставка на салати и различни месни блюда в кухните на народите, които обитават Мароко, Тунис, Източна Европа, Индия, Северна и Латинска Америка.

В качеството си на подправка сушените плодове на кориандъра се ползват леко запечени, но без мазнина, като по този начин не загубват своя характерен мирис. Зърната от кориандър се слагат в началото на приготвяне на ястието.

В кухнята на европейските народи плодчетата на кориандър служат за овкусяване на маринати в комбинация с бахар, карамфил и дафинов лист. Използват се и при приготвяне на ястия от овнешко месо, а за да получат по-силен аромат се комбинират с риган, лук, чесън и черен пипер. Кориандърът се използва и за овкусяване на къри.

рецепти с кориандър

• В тенджера на ниска температура смесете ванилено соево мляко, мед, кориандър и канела и ще получите чудесна топла напитка.

• Можете да си направите здравословно спаначено соте, като към него добавите пресен чесън и кориандър.

• Добавете кориандър към супите и печените изделия.

• Използвайте кориандър когато правите бульона, с който ще задушавате рибата.

• Прибавяйки на палачинките или на вафлите кориандър, ще им придаде истински източен привкус.

Ползи от кориандъра

Зърната на кориандър имат завидна репутация на поддържащи здравословното ни състояние агенти. В някои части на Европа, той се смята за традиционно „анти-диабетично” растение, а в някои части на Индия той е почитан заради анти-възпалителните си свойства. В САЩ благодарение на наскоро проведени изследвания той е уважаван като подправка, имаща понижаващ нивата на холестерола ефект. Кориандърът е концентрирана на фитонутриенти подправка.

Много от гореизброените ефекти на кориандъра могат да бъдат приписани на изключителното му фитонутриентно съдържание и на съдържащите се в него съединения на активни фенолни киселини.

Кориандърът действа защитно срещу салмонела.

Плодовете на кориандъра стимулират работата на храносмилателната система, действат апетитовъзбуждащо и спазмолитично. Имат и известно отхрачващо действие.

Най-често кориандър се използва като газогонно средство, при лениви черва, запек и липса на апетит. Доказано е, че кориандърът помага в лечението на язви и гастрити. От семената му се приготвят болкоуспокояващи медикаменти.

Вреди от кориандъра

Плодчетата на кориандъра не са отровни, но внимавайте - пресният сок на растението действа потискащо върху централната нервна система и може да предизвика смърт, в резултат на спиране на дишането.

Рейтинг

5 2
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Mastodon
Mastodon
24.03.2013 15:37
В статията е написано,че можете да замразявате силантрото,но аз ви съветвам да не го правите.Като се отмрази се получава една зелена каша,но може да го стриете с пръсти докато е замръзнало и да избегнете това,но все пак не е добра идея да го замразявате,по-добре е да го изсушите на слънце.
0
0