Калий

AdminAdmin
Администратор
94742k
Храни с Калий

Калий, натрий и хлорид съставляват електролитното семейство на минералите. Те се наричат електролити, тъй като са проводници на електроенергия, когато биват разтворени във вода. Около 95% от калия в организма се съдържа в клетките, докато натрия и хлорида са разположени предимно извън клетката. Калият е един от най-важните макроелементи в организма, като само калцият и фосфорът стоят преди него. Той е сред седемте жизненоважни макроелемента в организма и третият най-често срещан минерал в тялото.

Калият е от особено важно значение за регулиране дейността на мускулите и нервите. Честотата и степента, до която мускулите се свиват, както и степента, до която нервите стават раздразнителни, зависят от наличието на калий в правилното количество.

Около 98% от калия се съдържа в клетките, като цели 80% са в клетките на мускулите, а останалите около 20% се разпределят в клетките на черния дроб, костите и червените кръвни телца.

На човешкия организъм са необходими около 100 милиграма калий на ден, да успява да изпълнява своите нормални функции. Правилният прием на калий може да намали смъртността с до 20%. Намалява се рискът от инсулт, загуба на мускулна маса, балансира се кръвното налягане, съхранява се нормалната костна плътност. Богатата на калий диета има много предимства и е отлична за удължаване на живота.

Калий

Функции на калий

- Свиване на мускулите и трансмисия на нервите. Калият играе важна роля в свиването на мускулите и степента на раздразнение на нервите, като много от мускулните и нервните клетки имат специализирани канали за пренос на калий във и извън клетката.

- Калият участва в съхранението на въглехидратите, за да е възможно използването им при нужда от мускулите. Също така калият е от важно значение за поддържане на правилния електролитен и киселинен (рН) баланс на организма. Калият също може да противодейства на повишената загуба на калций чрез урината, причинена от приемане на храни с високо съдържание на сол, като по този начин спомага за предотвратяване изтъняването на костите.

- При нормални нива в организма, калият помага за нормалното оросяване на мозъка и в същото време подсилва яснотата на мисълта. В същото време той ускорява процесите на отделяне на отпадъчните продукти от организма, чрез регулиране на водния баланс.

- Много лекари препоръчват приемът на калий при алергия. Освен това той се предписва като предпазно средство срещу камъни в бъбреците. Съчетан с необходимите нива калций, той предпазва от изтъняване на костите и остеопороза.

Дефицит на калий

Калият се съдържа в естествен вид в голямо разнообразие от храни. В резултат на това дефицитът на калий не е често срещано явление. В случай на прекомерна загуба на течности чрез повръщане, диария или изпотяване или при прием на някои лекарства, организмът може да бъде изложен на риск от калиев дефицит. Липсата на достатъчно калий в организма дори е обособено като отделно състояние - хипокалемия. Симптомите на калиев дефицит включват мускулна слабост, объркване, раздразнителност, умора, сърдечни нарушения. Хипокалиемията може да бъде породена както от физически, така и от умствен стрес, продължително гладуване и ниско ниво на захар в кръвта.

Поради участието на калия във функционирането на мускулите, недостигът му може да предизвика забавяне или дори блокиране на мускулните контракции. Това от своя страна може да причини остри проблеми в работата на сърдечния мускул и дори до спирането му.

Неправилен пулс при предозиране с калий

Предозиране с калий

При повишени нива на калий в кръвта, той може да бъде токсичен и да доведе до неправилен пулс или дори сърдечен пристъп. Високите дози калиевите соли (калиев хлорид и калиев бикарбонат) могат да предизвикат гадене, повръщане, диария и язва. Бъбреците играят важна роля в премахването на излишъка на калий от тялото, така че, ако човек страда от бъбречно заболяване, трябва сериозно да ограничи приема на калий.

Тъй като калият функционира в тясно сътрудничество с натрия, небалансираният прием на сол (натриев хлорид) може също да увеличи нуждата на организма от калий. Високи количества калий са необходими също и на хора с високо кръвно налягане. При готвене и преработка, храните губят голяма част от съдържанието си на калий.

Следните лекарства могат да предизвикат повишаване на нивата на калий в кръвта, особено, ако се приемат от хора със заболяване на бъбреците: лекарства, които се използват за лечение на високо кръвно налягане /като куинаприл, рамиприл, еналаприл, каптоприл/; нестероидни противовъзпалителни лекарства /като ибупрофен и индометацин/; неаприн и някои антибиотици.

Следните лекарства могат да предизвикат понижаване на нивата на калий в кръвта: продължителна употреба на лаксативи стимуланти; цисплатин – медикамент при химеотерапия; стероидни противовъзпалителни лекарства /като преднизон и кортизон/; неомицин; медикаменти за лечение на астма; тобрамицин и диуретици.

Тестове за проследяване нивата на калий

Най-добрият начин за установява на нивата на калий в организма е назначаването на кръвен тест. Нивата на макроелемента могат да бъдат обозначени като серумен калий, калий или просто К. Здравословните му нива варират между 3.5 и 5 mmol/L. При по-ниски или по-високи стойности консултацията с лекар е задължителна.

Ползи от калий

Калият може да играе важна роля в превенцията и/или лечението на следните заболявания: атеросклероза, катаракта, дехидратация, диабет, хепатит, високо кръвно налягане, възпалително заболяване на червата, остеопороза и др.

Редица са ползите от калия. Той е много важен за здравето, защото без необходимите електролити нервните импулси няма да бъдат приемани и предавани правилно, ще се получат мускулни крампи, сърцето също може да пострада. Калият регулира сърдечната дейност, помага за намаляване на кръвното налягане, помага за балансирането на течностите в тялото.

Калий източници

Източници на калий

Калият може да се намери във вид на хранителни добавки като калиеви соли (калиев хлорид и калиев бикарбонат), калиев цитрат и калиев аспартат. Той също се съдържа и в хранително-базирани добавки.

Калият е открит в изобилие от храни и е особено лесно снабдяването с него чрез плодовете и зеленчуците. Отличен източник на калий са: чард, гъби и спанак.

Много добър източник на калий са: копър, къдраво зеле, синап, брюкселско зеле, броколи, зимни тикви, долнокачествена меласа, патладжани, пъпеш и домати.

Добър източник на калий са: магданоз, краставици, пипер, куркума, кайсии, корен от джинджифил, ягоди, авокадо, банани, риба тон, камбала, карфиол и зеле.

Най-добрият начин да си осигурите достатъчни количества калий е консумацията на повече плодове и зеленчуци. Дозата калий, която приемаме с храната варира от 2.5 до 5.8 г дневно. В един банан се съдържа около 500 мг калий, докато количеството му в минералните комплекси е минимално.

Обобщение

От всичко написано по-горе става напълно ясно, че калият е жизненоважен за нормалното функциониране на човешкото тяло. Явява се вид електролит, който отговаря за наличието на течности в клетките и ролята му е пряко свързана с нервите и съкращаването на мускулите - в това число и сърдечният мускул.

Богата на калий диета е изключително здравословна, защото подпомага функциите на сърцето, нервната система и мускулите, но освен това намалява риска от остеопороза, камъни в бъбреците и инсулт.

Въпреки че е толкова полезен, с приема му трябва да се внимава, особено при бъбречни проблеми, тъй като предозирането с калий води до обратен ефект. Както предозирането, така и дефицитът на калий са опасни, поради което трябва да се внимава. При установяване на едно от двете състояния трябва да се направи корекция - при дефицит на калий да започнат да се приемат добавки, а при предозиране да се предприемат стъпки за намаляването му.

Една балансирана диета, богата на пресни зеленчуци и плодове, ядки, печени или варени меса помага за балансирането на калия в организма и подпомага здравето.

Голяма част от диуретиците, които се приемат, не запазват калия в организма, което означава, че водят до неговата загуба. Затова, приемът на подобни медикаменти трябва да се става много внимателно и под лекарско наблюдение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес