Наситени мазнини
Saturated FatsZasićene Masti
gotvach.bg»Статии»Витамини»Наситени мазнини

Наситени мазнини

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Вредни Храни

Наситените мазнини са мазнини, които се състоят от триглицериди, съдържащи само наситени мастни киселини. Наситените мазнини са сериозна заплаха за фигурата и здравето.

Мазнините са изключително важни за живота на всяка една клетка. Те играят важна роля по отношение на имунната система, в синтеза на хормони, участващи в регулиране на сърцебиенето, кръвното налягане, нервната система, кръвосъсирването.

Тук е момента мазнините да се разграничат на добри и лоши.

Към групата на добрите мазнини спадат омега-3 мастните киселини, които се съдържат най-вече в рибата и омега-6 мастни киселини, които в най-големи количества се намират в маслини, орехи, семена и произведените от тях видове олио, зеленчуците и житните култури. Ненаситените мазнини поддържат еластичността и здравината на кръвоносните съдове и увеличават нивото на добрия холестерол.

Лошите или наситените мазнини крият редица сериозни рискове за здравето и се срещат предимно в храните от животински произход.

Снакс

Източници на наситени мазнини

На първо място животинските продукти, в това число и месото съдържат най-много наситени мазнини. Червеното месо е един от най-големите източници на вредните мазнини. Месото от птиците съдържа по-малко наситени мазнини от месото на четириногите животни.

Лакомо Ядене

От растителните мазнини големи източници на наситени мастни киселини са кокосовото и палмовото масло. Голямо количество наситени мазнини има в сметаната, пълномасленото мляко, маслото, свинската мас.

Вреди от наситени мазнини

Наситените мазнини са основен източник за повишаване нивата на лошия холестерол в кръвта и нарастване на риска от заболявания на коронарната артерия.

Шоколадова Торта

Храните с наситени мазнини са враг на диетата и в ежедневното меню трябва да присъства минимално количество от тях. Големите количества наситени мазнини могат да доведат до затлъстяване, което от своя страна носи по-късни усложнения на здравето.

Най-непосредствената опасност е развитие на сърдечно-съдови заболявания, които сериозно повишават риска от инфаркт и инсулт. Именно този тип заболявания в продължения на десетилетия наред са причина за преждевременна смърт, особено в нашата страна.

Дневна доза наситени мазнини

Масло

Според диетолозите, не повече от 11% от енергията, произвеждана от тялото трябва да произхожда от наситени мазнини. Това на практика означава, че средното количество, приемано от тях за един ден при жените е 20 г, а при мъжете – около 30 г.

Ограничаване на наситените мазнини

Най-ефективните правила са свързани с незначителни на пръв поглед промени, които обаче имат сериозен ефект. На първо място маслото в яденето трябва да е замени с олио; махането на кожата от пилешкото месо намаляването на наситени мазнини с 1/3.

Намалението на мазнини в него ще бъде още по-осезаемо, ако избирате месо без видими мазнини по него. Избягвайте млечни сосове и избирайте по-нискомаслени продукти.

Винаги четете етикетите на продуктите, които купувате, а ако ви се яде нещо сладко хапнете черен шоколад или сушени плодове.

Когато готвите месо, залагайте повече на рецепти, които не се пържат, а се приготвят на пара, варене и в краен случай – печене на фурна. Подбирайте храни, богати на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини.

Прекаляването с растителните мазнини се дължи на няколко основни фактора. На първо място все още много хора не различават наситени от ненаситени мазнини.

На второ място съвременният човек се движи по-малко и поради тази причина нуждата от консумация на мазнини намалява. Важно е да се отбележи, че въпреки тенденцията към намаляване на наситените мазнини в растителните продукти, те все още съдържат прекалено големи количества от тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мария
Мария
12.03.2014 11:29
Това никак не е вярно. Точно обратното е истина: Наситените са тези, които са направили от маймуната човек, а не ненаситените. Маймуната не е имала оборудване да изстиска масло (опс, олио исках да кажа!) от слънчогледовите семки или лененото семе.

Просто опитайте колко време бихте могли да живеете само с растителни и колко с животински мазнини. След максимум 2 седмици очите ви ще се изцъклят и ще сънувате само агнешко печено, ако я карате на растителна мазнина. Усвояването на хранителни вещества става само с помоща на наситени мазнини иначе не се осъществява никакъв транспорт през мембраната на клетката.

Човек дебелее не от мазнините, а от кофтито въглехидрати, захарта, солта и транс мазнините.

И защо, за Бога, този, който е написал тази статия не се е подписал отдолу, да го питам аз как са направени тези изводи? Преписвачи!
2
4