Ванадий

Ванадий

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
Морски дарове
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
150.00 лв.
Виж ››

Ванадий представлява микроминерал, който осигурява и същевременно подобрява протичането на метаболитните процеси в човешкото тяло.

Солите на ванадий имитират действието на инсулина, като активират придвижването на аминокиселини, протеини и въглехидрати директно към мускулите и по този начин увеличават техния обем и плътност, стимулират растежа и издръжливостта им.

Поради тази причина добавките с ванадий са предпочитани от спортисти, които се нуждаят от натрупване на мускулна маса.

Ползи от ванадий

Ванадий все още не е много добре изследван, но някои от неговите качества са подчертано положителни. Този минерал е необходим за правилното функциониране на организма.

Доказано е, че ванадият предотвратява образуването на холестерол в кръвоносните съдове, а по този начин и проблеми със сърцето. Смята се, че участва в производството на енергия за тялото. Ванадият подпомага вкарването на белтъците и аминокиселините директно в мускулите.

Царевица

Според няколко проучвания ванадият участва в изграждането на костите посредством някои процеси в организма. Смята се, че забавя процесите на стареене.

Солите на ванадия, които са химични съединения, много добре имитират действието на инсулина. В тази насока също се провеждат много изследвания. Предполага се, че повлиява върху нарушения глюкозен толеранс.

Солите на микроминерала подпомагат придвижването на хранителни вещества – аминокиселини, белтъчини и въглехидрати директно към мускулите. Така се увеличават техните обем и плътност.

Когато се използва в комбинация с хром, ванадий повлиява минералния дефицит при хора с диабет и хипогликемия. Несъмнено най-важната функция на ванадия е предотвратяването образуване на лош холестерол, като по този начин подобрява цялостната работа на сърдечно-съдовата система.

Източници на ванадий

Основните източници на ванадий са зеленчуците и морската храна. Богати на ванадий са още копър, маслини, репички, различните видове месо, растителното олио и пълнозърнестите храни.

Други добри източници на ванадий са черен пипер, гъбите и магданоза. Не на последно място, може да си набавите ванадий от вкусната царевица.

Черен пипер

Дефицит на ванадий

Недоимъкът на ванадий се свързва със сърдечно-съдови и бъбречни нарушения, както и увредени репродуктивни способности. При липса на ванадий в тялото се наблюдават сериозни състояния като диабет, затлъстяване, повишени стойности на холестерол и триглицериди, хипогликемия. Освен това се открива повишено образуване на кариеси, кашлица, зачервено гърло, болка в гърдите.

За да се диагностицира недоимък на ванадий, основно значение имат клиничната картина и назначените лабораторни изследвания. Лечението на състоянието изисква корекции в диетата.

Не е необходимо приемането му под формата на добавки, защото балансираната диета напълно задоволява ежедневните нужди на организма от този минерал.

Вреди от ванадий

Препоръчителните дневни дози ванадий са около 30-50 мг на ден. Големите дози ванадий, приемани под формата на хранителни добавки, са опасни за здравето. Те влияят върху нивото на кръвна захар и могат да бъдат токсични.

Поради тази причина, приемът на допълнителни количества ванадий не се препоръчва при хора, които страдат от хипогликемия, хипергликемия и инсулинова резистентност.

При високи дози ванадий се наблюдават диария, загуба на апетит, забавяне на растежа и мускулното развитие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати