Бял смилПолучава се прозрачна течност с жълто-зелен цвят със своеобразен мирис.
Според руската народна медицина белият смил лекува болестта на Бюргер....
Жълт КантарионУпотребата на жълт кантарион като билков чай е също отдавна популярна. Цветовете и стъблата на жълтия кантарион също са били използвани за производство на червени и жълти бои....
Жълт оризВ дълбок тиган се нагорещява олиото. Лукът се обелва, нарязва на малки парченца и се добавя към мазнината. Готви се 5 минути докато омекне.
Добавят се куркумата и чесънът, който е преди това пресован или ситно нарязан...
Жълт коктейлСмесете всички съставки в подходяща купа и разбийте всичко с миксер, докато се получи гладка и хомогенна смес.
Ако се притеснявате от суровите жълтъци, първо може да ги разбиете до побеляване в съд на водна баня на котлона...
Жълт НегретОт продуктите се приготвя смес, която се изпича в намаслена и набрашнена тава в умерена фурна.
След като се изпече, сладкишът се нарязва на ромбоиди и се оставя да изстине после се залива с сиропа.
Пожелание се поръсва...
Класически жълт кексРазбийте яйцата и захарта с миксер до пухкав бял крем. Добавете прясното мляко и олиото, като продължавате да бъркате.
След няколко минути сложете брашното, бакпулвера, рома и лимоновата кора. Прехвърлете сместа в тавичка...
Жълт боб яхнияМорковът и лукът се нарязват на ситно и се задушават в тенджера с мазнината за няколко минути.
Добавят се червеният пипер, бобът и се налива вода, колкото да го покрие.
Яхнията се вари на умерен огън до полуготовност...
Безсмъртниче - ползите от средиземнорската билкаРастението Helichrysum italicum, което се отглежда основно в Средиземноморския регион е познато с много имена - каменно цвете, сухо цвете, жълт смил, но най-популярно е с името безсмъртниче....
Жълт фасул в бурканиФасулът се измива хубаво, почиства се и се начупва на парчета. След като сме начупили фасула, го слагаме в тенджера и пълним с вода до нивото на фасула, може и повече, но не по-малко.
Слагаме фасула да се вари, щом заври...
Мъфини с жълт лимонИзстисквам лимон. Сокът на лимона да е около 50-60 мл. Пресявам брашното, прибавям бакпулвера. Разбивам яйцата със захарта.
Добавям прясното мляко, олиото. Обърквам всичко добре.
Изсипвам сместа във формите за мъфините...
Пюре от жълт грахГрахът се слага в голяма тенджера с толкова вода, колкото да го покрие 3 см над повърхността му. Оставя се да къкри на слаб огън около 2 часа, докато грахът се свари и разпадне. Разбива се с пасатор до получаването на кремообразна...
Жълт ориз със заливкаЛукът се почиства и нарязва на ситно. Морковите се измиват и настъргват на едро.
В голям тиган се слага малко олио да загрее. Добавят се лукът и морковите да се запържат. Добавя се каймата. Трябва да стане на едри късчета...
Чай от жълт равнецПриложение: Чаят от жълт равнец се използва при стомашно-чревни възпаления, хемороиди, кръвоизливи, нощно напикаване, аменорея, възпаления на бъбреците и пикочния мехур, малария, ревматизъм, кръвоспиращо при порезни рани,...
Жълт Ориз по ИндийскиОризът се измива и се оставя за половин час в студена вода.
След това зеленчуците се запържват в тиган и когато са омекнали се добавят куркумата и канелата. Сипва се и отцеденият ориз.
Налива се около 600 мл топла вода...
Жълт Ориз на ФурнаЛукът, чесънът и морковът се обелват, нарязват на ситно и слагат в тиган със сгорещена мазнина да се запържат.
Прибавя се куркумата, разбърква се, след което се прибавя измитият ориз.
След като се запържи оризът се...
Защо билката безсмъртниче е толкова полезнаБезсмъртниче може да се използва по няколко начина.
Водна тинктура безсмъртниче
Залейте петнадесет грама цветя безсмъртниче с вряла вода, оставете да се запари за 8 часа....
Постен жълт боб на фурнаКогато зеленчуците са готови, прибавяме червен пипер на вкус и почистения и добре измит жълт боб.
Посоляваме продуктите, заливаме с вода и варим до готовност на боба....
Лечебно масло от жълт кантарионСъвет: При заболяването витилиго към масления извлек от жълт кантарион със зехтин се прибавя 200 мл царевично олио и 1-2 капки етерично масло по желание....