Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Защо да ядем къриКакто знаем, кърито е част от индийската кухня. Неслучайно индийците живеят много дълго. Тяхната кухня и култура са пълни с полезни билки и подправки. Въпреки че се използва в индийската кухня, кърито е част и от Южноазиатската...
23 Февр.
Защо да ядем картофи?Най-много картофи се отглеждат в САЩ, Китай, Русия, Индия и Украйна.
Първите сведения за използване на картофите датират от 8000 година преди Христа в района на днешна Боливия.
Доскоро се смяташе, че картофите не...
22 Май
Защо да ядем риба?Специалистите по хранене препоръчват два пъти в седмицата в менюто на всеки човек да има включени различни рибни блюда, било то рибка на скара, риба на фурна или рибени чорби и супи. Страните, които имат природни...
27 Окт.
Защо трябва да ядем яйца?В последното десетилетие яйцата предизвикаха не един и два спора полезни или не толкова полезни са те.
В действителност яйцата са богати на хранителни вещества, включително и на най-важните витамини, минерали и антиоксиданти...
13 Септ.
1
Защо да не ядем яйцаЯйцата са изключително полезни. В жълтъците им се съдържат множество витамини и минерали, а белтъците са източник на незаменими аминокиселини. Освен това се смятат за извор на младостта. Въпреки това веганите се отказват...
06 Февр.
9
Защо да ядем повече авокадо?Авокадото е плод, богат на мононенаситени мазнини. Човешкото тяло лесно ги преработва в енергия, помага да се абсорбират мазнините от другите храни. Добавяйте авокадо в салати и супи. Така тялото ви ще има защита срещу...
16 Окт.
Защо да ядем листни зеленчуци?Най-популярните представители на листните зеленчуци са спанак, зеле, маруля, магданоз, киселец, коприва, лапад.
Зелените растения са ценен източник на калций. Това важи особено за външните листа на бялокочанното зеле...
24 Май
Защо да ядем повече орехи?Орехите са считани за едни от най-здравословните видове ядки заради комбинацията от високо количество витамини, минерали, протеини, здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти. Само около 30 грама от тях могат да осигурят...
10 Февр.
Защо да ядем повече киселец?Киселецът е обикновена многогодишна билка, която нетърпеливо пониква от земята всяка пролет. Родом от Европа и Азия, киселецът е богат на витамин С и е особено ароматен.
Киселецът може да се култивира лесно в повечето...
01 Май
Защо да ядем повече ягоди?Ягодите, този чуден дар на майката Природа, са истинско плодово изкушение! Те примамват с апетитния си вид, приятен аромат и неустоим вкус. Неслучайно са основна съставка на едни от най-известните и обичани плодови десерти...
16 Май
Защо да ядем сурови яйца?Процесът на готвене на яйцата унищожава много от ползите им, от които нашият органи толкова отчаяно се нуждае, тъй като природата на протеините и мазнините се променя, когато е изложена на топлина.
Когато се приготвя...
11 Юни
Защо да ядем повече мандарини?Мандарините са вечният символ на новата година още от детството ни. Именно сега е сезона им, когато можем да си ги хапваме всеки ден, но освен приятният им вкус, тези плодове имат и множество ползи за нашето здраве. Ако...
18 Дек.
Защо да ядем повече ориз?Голяма част от хората, които искат да се хранят здравословно, минимизират яденето на ориз. Интересен обаче е фактът, че в Азия този продукт се консумира много, но от друга страна, там случаите на затлъстяване са единични...
22 Февр.
Защо да спрем да ядем месоИстините около консумацията на месо са известни вече на голяма част от широката аудитория, но немалко хора все още са в абсолютно неведение относно рисковете от прекомерната консумация на животински продукти.
Трудно е...
20 Май
1
Защо да ядем люто?Лютивите храни могат да бъдат едновременно много полезни и много опасни за здравето на човек. Ползите и вредите от така любимите люти храни на мнозина са в съотношение 50/50, затова, преди да се нахвърлите върху тях,...
04 Дек.
Защо да ядем яйца?Яйцата се страхотна суперхрана. Проучване показва, че хората, които ядат по 1-2 яйца на ден, намаляват общия прием на калории през деня.
Дълго време се смяташе, че яйцата са вредни заради холестерола, но тава не е така...
24 Ноем.
Защо да ядем праскови?В Китай наричат прасковите божествен плод. Прасковата е не само вкусен и сочен плод. Тя е символ на здраве, дълголетие и безсмъртие. Ние познаваме два вида праскови - едните са мъхести, другите са голи и се наричат нектарини...
24 Ноем.
Защо да ядем спанак?Спанакът е чудесна суперхрана, пълна с витамини, нискокалорична и полезна за здравето на човека. С ежедневния си прием осигуряваме на организма протеини, желязо, витамини и минерали.
Една от важните причини да ядем...
24 Ноем.
Защо да ядем ябълки?Ябълките са много полезни за здравето, без значение техния цвят. Богати са на витамини и минерали, съдържат ценни фибри.
Има много рецепти с ябълки и не е задължително да се хапват в суров вид. Можем да си приготвим...
24 Ноем.
Защо да ядем чесън?Чесънът е изключително полезен за човешкото здраве, в това няма никакво съмнение. Всъщност ползите от чесъна се дължат на жизненоважното химично съединение алицин, което освен това е и виновник за неговата специфична натрапчива...
10 Дек.
Защо да ядем картофиМного хора смятат картофите за вредни или по-точно неподходящи за диети, защото в тях има голямо количество въглехидрати. Ако си мислите, че ядейки картофи, не можете да отслабнете, то тогава ще ви изненадаме, като ви...
26 Ноем.
Какво съдържа тиквата и защо да я ядем?Затова непременно разгледайте нашите предложения за:
- сладкиши с тиква;
- пай с тиква;
- печена тиква.
Прочети също колко време се пече тиква и как да си замразим тиква....
07 Ноем.
Сок от тиква - защо да го пием?Ако изберете да приготвите сок от свежа тиква, то можете да използвате различни сортове тиква, като например тиква за пай, тиква бутернът или други.
Измийте и обелете тиквата, след което нарежете на малки кубчета....
03 Ноем.
Тиква с кестениОставете сместа да изстине.
Нарежете тиквата на парченца и я задушете до омекване със съвсем малко вода и щипка сол.
Обелете парчетата и пасирайте. Смесете тиквеното и кестеновото пюре....
03 Окт.