Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Как се вари царевицаКак се вари царевица
09 Дек.
7
Царевицата е много вкусна и хранителна и е подходяща както за салати, така и за супи и ястия, а също така и за директна консумация. Важното е да я сварите правилно, за да може тя да не изгуби полезните си вещества, а...
БамяБамя
25 Февр.
Бамята е една от най-старите култивирани зеленчуци на земята. Бамята е растение, което произхожда от Африка. Пренесена е в САЩ от африканските роби преди около 3 века и бързо добива популярност. Според хронистите, султаните...
БамяБамя
18 Септ.
Бамята, наречена още баян (лат. Abelmoschus esculentus), е едногодишно тропическо тревисто растение от семейство Слезови (Malvaceae), чиито неузрели шушулки се използват като зеленчук. Африка е родното място на този зеленчук...
Как се приготвя бамяКак се приготвя бамя
05 Април
6
Бамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той расте във всички средиземноморски страни, а също така и в много други места на планетата. Стръкчетата бамя растат върху храсти и изглеждат като зелени чушки...
Колко време се вари супа?Колко време се вари супа?
02 Август
1
Супите са от най-предпочитаните рецепти за дневно меню. Те са много полезни за здравето, не изискват много време, нито специални кулинарни умения. Като най-здравословни се сочат бистрите супи, които се приготвят от зеленчуци...
Съхранение на бамяСъхранение на бамя
12 Юли
Бамята е растение, отличаващо се със слаба съхраняемост. Поради това е добре да се консумира прясна, възможно най-бързо след прибирането на реколтата й. За да я запазите за по-дълго обаче, можете да пробвате някой от следните...
Домашната ракия ще се вари с вносно гроздеДомашната ракия ще се вари с вносно грозде
12 Окт.
Тъй като цените на българското грозде се вдигнаха заради съсипаната тазгодишна реколта, родните производители на ракия ще варят напитката с македонско и гръцко грозде. Родното грозде по пазарите е скочило почти двойно...
Салата Преливащи се цветовеСалата Преливащи се цветове
28 Януари
Сварват се морковът, цвеклото и целината. Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
Топящ се паниран кашкавалТопящ се паниран кашкавал
05 Май
Топящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата. Добър апетит!...
Топящи се Маслени КроасанчетаТопящи се Маслени Кроасанчета
15 Дек.
Топящите се Маслени Кроасанчета са страхотни....
Така се осолява сланинаТака се осолява сланина
02 Март
3
Ето така се осолява сланина....
Как се бланшира бамя?Как се бланшира бамя?
30 Януари
Бамята е чудесен зеленчук, който е идеален както при приготвянето на салати, така и за солени ястия. Но това, което трябва да знаете, е, че бамята не трябва да се съхранява дълго време, без да бъде бланширана, а...
Как се почиства бамя?Как се почиства бамя?
25 Юли
Бамята е бедна на калории и с високо съдържание на калий, желязо и калций, затова много диетолози препоръчват приема ѝ при здравословно хранене, както и препоръчват да се приема и от деца. Бамята е мъхест зеленчук...
Как се замразява бамя?Как се замразява бамя?
24 Февр.
Бамята е един от най древните зеленчуци култивирани в Етиопия и по подножието на река Нил преди 3 хиляди години. Най големите производители в световен мащаб в момента са Пакистан, Индия и Нигерия. Бамята е богата на...
Консервирана БамяКонсервирана Бамя
17 Април
1
Така приготвената бамя в обръщате няколко дни, за се консервира от аспирина и оцета. Консервираната Бамя е готова....
Пържена бамяПържена бамя
30 Септ.
Измийте бамята, махнете дръжките и я подсушете. Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути. След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага. Разбийте...
Кисела бамяКисела бамя
04 Окт.
1
Изберете крехка и млада бамя, измийте я и я бланширайте, докато промени цвета си леко. На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята. Долейте вода до гърлото на буркана, затворете...
Панирана бамяПанирана бамя
06 Януари
Измийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
12 Дек.
2
Задължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена. Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд...
Маринована БамяМаринована Бамя
30 Април
След като изтече срокът, бамята се е получила хрупкава и е готова за консумация....
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
20 Септ.
Измийте бамята и отстранете дръжките. Настържете доматите или ги смелете в машина за мелене. На дъното на буркан (400 мл) сложете 1 к.л. сол. Покрийте дъното с доматен сок и започнете да нареждате бамята. Редувайте...
Пикантна бамяПикантна бамя
14 Януари
Задушаваме нарязания на ситно лук в загряния зехтин под капак за кратко. Към него прибавяме лютия червен пипер и солта и разбъркваме. Добавяме нарязаните на ситно домати и задушаваме за 10 мин. Към тях прибавяме...
Бамя - туршияБамя - туршия
03 Юли
Измиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее. Избираме достатъчно голям буркан и сипваме в него нарязания копър, магданоз, лук, скилидките чесън, солта, захарта,...
Пържена бамяПържена бамя
23 Август
Долейте толкова вода, че да се образува кашица, която да може да се закрепи по бамята при овалване. По желание към панировката добавете и едно яйце. Сипете бамята в панировката и я оваляйте....
Панирана бамяПанирана бамя
06 Януари
Измийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...