Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Как се вари царевицаЦаревицата е много вкусна и хранителна и е подходяща както за салати, така и за супи и ястия, а също така и за директна консумация.
Важното е да я сварите правилно, за да може тя да не изгуби полезните си вещества, а...
09 Дек.
7
БамяБамята е една от най-старите култивирани зеленчуци на земята. Бамята е растение, което произхожда от Африка. Пренесена е в САЩ от африканските роби преди около 3 века и бързо добива популярност. Според хронистите, султаните...
25 Февр.
БамяБамята, наречена още баян (лат. Abelmoschus esculentus), е едногодишно тропическо тревисто растение от семейство Слезови (Malvaceae), чиито неузрели шушулки се използват като зеленчук. Африка е родното място на този зеленчук...
18 Септ.
Как се приготвя бамяБамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той расте във всички средиземноморски страни, а също така и в много други места на планетата.
Стръкчетата бамя растат върху храсти и изглеждат като зелени чушки...
05 Април
6
Колко време се вари супа?Супите са от най-предпочитаните рецепти за дневно меню. Те са много полезни за здравето, не изискват много време, нито специални кулинарни умения.
Като най-здравословни се сочат бистрите супи, които се приготвят от зеленчуци...
02 Август
1
Съхранение на бамяБамята е растение, отличаващо се със слаба съхраняемост. Поради това е добре да се консумира прясна, възможно най-бързо след прибирането на реколтата й. За да я запазите за по-дълго обаче, можете да пробвате някой от следните...
12 Юли
Домашната ракия ще се вари с вносно гроздеТъй като цените на българското грозде се вдигнаха заради съсипаната тазгодишна реколта, родните производители на ракия ще варят напитката с македонско и гръцко грозде.
Родното грозде по пазарите е скочило почти двойно...
12 Окт.
Салата Преливащи се цветовеСварват се морковът, цвеклото и целината.
Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
28 Януари
Топящ се паниран кашкавалТопящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата.
Добър апетит!...
05 Май
Как се бланшира бамя?Бамята е чудесен зеленчук, който е идеален както при приготвянето на салати, така и за солени ястия.
Но това, което трябва да знаете, е, че бамята не трябва да се съхранява дълго време, без да бъде бланширана, а...
30 Януари
Как се почиства бамя?Бамята е бедна на калории и с високо съдържание на калий, желязо и калций, затова много диетолози препоръчват приема ѝ при здравословно хранене, както и препоръчват да се приема и от деца.
Бамята е мъхест зеленчук...
25 Юли
Как се замразява бамя?Бамята е един от най древните зеленчуци култивирани в Етиопия и по подножието на река Нил преди 3 хиляди години. Най големите производители в световен мащаб в момента са Пакистан, Индия и Нигерия.
Бамята е богата на...
24 Февр.
Консервирана БамяТака приготвената бамя в обръщате няколко дни, за се консервира от аспирина и оцета.
Консервираната Бамя е готова....
17 Април
1
Пържена бамяИзмийте бамята, махнете дръжките и я подсушете. Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути.
След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага.
Разбийте...
30 Септ.
Кисела бамяИзберете крехка и млада бамя, измийте я и я бланширайте, докато промени цвета си леко.
На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята.
Долейте вода до гърлото на буркана, затворете...
04 Окт.
1
Панирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути.
Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
06 Януари
Стерилизирана бамяЗадължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена.
Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд...
12 Дек.
2
Маринована БамяСлед като изтече срокът, бамята се е получила хрупкава и е готова за консумация....
30 Април
Стерилизирана бамяИзмийте бамята и отстранете дръжките.
Настържете доматите или ги смелете в машина за мелене.
На дъното на буркан (400 мл) сложете 1 к.л. сол. Покрийте дъното с доматен сок и започнете да нареждате бамята. Редувайте...
20 Септ.
Пикантна бамяЗадушаваме нарязания на ситно лук в загряния зехтин под капак за кратко.
Към него прибавяме лютия червен пипер и солта и разбъркваме.
Добавяме нарязаните на ситно домати и задушаваме за 10 мин.
Към тях прибавяме...
14 Януари
Бамя - туршияИзмиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее.
Избираме достатъчно голям буркан и сипваме в него нарязания копър, магданоз, лук, скилидките чесън, солта, захарта,...
03 Юли
Пържена бамяДолейте толкова вода, че да се образува кашица, която да може да се закрепи по бамята при овалване.
По желание към панировката добавете и едно яйце. Сипете бамята в панировката и я оваляйте....
23 Август
Панирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути.
Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
06 Януари