Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Гълъби с пресен грахИзваждаме гълъбите в чиния, а граха сгъстяваме с 1/2 ч.л. брашно, размита с малко вода. Готвим още 10-15 минути и изсипваме върху гълъбите.
По желание поръсваме с пресен магданоз преди поднасяне....
26 Юли
Печени гълъби с грахДобавяме сланината, нарязана на ивици, и почистените гълъби. Изпържваме от всички страни....
26 Август
1
Гълъби по манастирскиДобавяме 1 ч.ч. гореща вода и оставяме ястието да се готви под капак на слаб огън до готовност.
По желание поднасяме ястието, аранжирано със зеленийки.
Гълъбите по манастирски са готови....
10 Юли
Диви гълъби по египетскиГълъбите се почистват и се разрязват на четири части. Слагат се в дълбок съд и се заливат с прясното мляко. Оставят се за 3 часа в хладилника.
Вадят се, отцеждат се от млякото.
Яйцата се разбиват....
06 Окт.
Маринован гълъб в червено виноГответе 5 минути или докато лукът омекне.
Междувременно извадете гълъба в чиния с помощта на решетъчна лъжица и отстранете маринатата....
07 Септ.
Печени гълъбиГълъбчетата се измиват и режат на мръвки. След това се се слагат в тавата за печене и се овкусяват със сол.
Отгоре се поръсват хубаво с черен пипер и червен пипер....
07 Юни
Честит имен ден на Гълъбин и Гълъбина!На днешния ден – 22-ри септември, своя имен ден празнуват Гълъб, Гълъбина, Гълъбица, Гълъбка, Гълъбена.
Гълъбин е име със славянски корени. Неговата женска форма е Гълъбина....
22 Септ.
Задушен гълъбПочистваме хубаво гълъба, измиваме го и го осоляваме. С тънък конец завързваме краката към тялото.
Покриваме гълъба с нарязаната на тънки филийки сланина и отново я фиксираме към тялото му с конец....
08 Август
Поверия с гълъбиЕдно от старинните поверия, свързани с гълъби, е че да убиеш или да нараниш гълъб е тежък грях....
31 Май
5
Диви гълъби във френски винен сосГълъбите се почистват и се запичат на скара от всички страни, докато месото омекне напълно, като от време на време се обръщат.
В тавичка, намазана със зехтин, се слагат гълъбите....
30 Септ.
Топящ се паниран кашкавалТопящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата.
Добър апетит!...
05 Май
Салата Преливащи се цветовеСварват се морковът, цвеклото и целината.
Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
28 Януари
Пълнен див гълъбГълъбите се сервират разрязани на две и обилно полети с бульон и приготвения грах.
Пълненят див гълъб е готов....
23 Дек.
Бутчета от гълъби със спанак и печуркиСлед което се добавят останалите продукти /без уни соса/ и всичко се задушава в тенджера с капак за 20 мин.
Наливат се 180-200 мл вода и се оставя да ври 40 мин, като се слага и уни сосът....
15 Април
Ако сънувате двойка гълъбиГълъбът е животно, на което се приписват много свръхестествени сили. Той е посланик на мира и любовта. Птицата се смята и за вестител. Обикновено, ако видите бял гълъб в реалния живот, нещо хубаво ще ви се случи....
25 Ноем.
Палачинки, които не се късатМлякото леко се загрява. Яйцата се разбиват.
Нишестето се смесва със захарта и солта и се разтваря в част от млякото.
Добавят се останалото мляко и яйцата. Трябва да се получи гладка смес за палачинки....
11 Юни
5
Пиле Омъжи се за менИзважда се и се оставя настрана.
В същия тиган, ако е необходимо, се добавя още масло, сипват се чили люспите, риган, мащерка, пресован чесън и се готви при разбъркване за 30 секунди....
29 Март
1
Бухти, които се обръщат самиПържат се до зачервяване.
Поръсват се топли с пудра захар.
Бухтите, които се обръщат сами са готови....
14 Ноем.
4
Топящи се в устата бисквиткиПо принцип тези топящи се в устата бързи и икономични бисквитки може да се направят без кокосово масло само с олио ( 1ч.ч.) - аз имах и реших 50/50....
06 Май
Как се прави перлена захарНа Люси Евтимова е с добавка на брашно, а по-точно: Към 3 супени лъжици захар се прибавя 1 с. л. брашно, разбърква се до паста, така се да се задържа в ръката, да е лепкава, прехвърля се върху хартия за печене и върху малко...
20 Април
Бухти, които се обръщат самиЩом се надуят, сами ще започнат да се обръщат.
Щом са готови, поръсете бухтите, които се обръщат сами с пудра захар....
30 Ноем.