Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Замразяване и съхранение на бамяМакар бамята да не е толкова разпространена като краставиците и доматите, тя е много полезен зеленчук, тъй като съдържа много минерални соли и микроелементи, витамини от групата В, витамин С, каротин и др.
Заради...
02 Окт.
Бамя на фурнаПрибавят се червеният пипер, захарта, 2 от доматите, обелени и дребно нарязани, и сол на вкус....
18 Януари
БамяИзбор и съхранение на бамя
Стръкчетата бамя растат върху храсти и приличат на зелени чушки големи колкото пръст. Бамята се събира, когато не е узряла напълно....
25 Февр.
БамяБамята, наречена още баян (лат. Abelmoschus esculentus), е едногодишно тропическо тревисто растение от семейство Слезови (Malvaceae), чиито неузрели шушулки се използват като зеленчук. Африка е родното място на този зеленчук...
18 Септ.
Гювеч с бамя на фурнаПече се на 200 градуса за около час. Когато е готово ястието гювеч, се поръсва с нарязан на дребно пресен магданоз.
Вкусен гювеч с бамя на фурна!...
23 Март
Бамя с картофки на фурнаОбелете картофите и ги нарежете на шайби. Запържете лука и прибавете картофите и морковите към него, продължете да пържите.
След това извадете зеленчуците и ги прехвърлете в тава за печене....
29 Окт.
Съхранение и срок на годност на биратаКраткият отговор е, че да, бирата се разваля , но може да издържи дълго време при подходящи условия на съхранение....
07 Окт.
Съвети при готвене на бамяБамята е била открита около Етиопия през 12-ти век пр. н. е. и е била отглеждана от древните египтяни. Бамята е един чудесен източник на ценни хранителни вещества. Тя е добър източник на витамин С.
Тя е с ниско съдържание...
25 Юни
Съхранение на бобБобът е култура, оцеляла през хилядолетията. Тя е изиграла важна роля в изхранването на двата континента между Атлантическия и Тихия океан. Редица археологически изследвания доказват, че още през шесто хилядолетие пр.н.е...
17 Март
Съхранение на боровинкиПреди да приготвите боровинки за съхранение, трябва да отстраните тези, които са с леко загнили части или са били ударени. Те бързо ще изгният в хладилника....
25 Юли
Съхранение на зимнинаСъхраняването на храна за през зимата може да стане по редица начини.
Един от методите съхраняване на продукти през зимния период е замразяването им във фризер. Най-подходящи за целта са всички зеленчуци, които...
14 Юли
Съхранение на гроздеДруг метод за съхранение на грозде у нас е известен като "суха чепка". Гроздовете се поставят в щайги, наредени на етажи. Между тях се оставят пътеки за движение или се окачват на предварително опънати телове....
26 Септ.
Съхранение на магданозНай-разпространеният начин за съхранение е сушенето.
Преди сушенето магданозът се почиства от пожълтелите, завехнали и изгнили листенца. След това много добре се измива под обилно течаща вода....
22 Януари
2
Пиле с бамя и картофи на фурнаПече се пиле с бамя и картофи на фурна около 30-35 минути на 200 °C....
05 Дек.
Бамя с домати и чесън на тиганБамята се почиства от дръжките и се нарязва на парчета по 2 см. Лукът се реже на тънки ивици, чесънът на ситно.
Доматките ги измиваме, обелваме и нарязваме на ситно или настъргваме на ренде....
16 Окт.
Как се приготвя бамяБамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той расте във всички средиземноморски страни, а също така и в много други места на планетата.
Стръкчетата бамя растат върху храсти и изглеждат като зелени чушки...
05 Април
6
Постен гювеч с бамя и картофи на фурнаВключете на 200 градуса и печете около час.
Поръсете готовия гювеч с прясно нарязан магданоз.
Постният гювеч с бамя и картофи на фурна е готов....
14 Юли
Стерилизирана бамяДобавете почистения и нарязан на ситно чесън, захар и сол на вкус и варете до сгъстяване на соса....
12 Дек.
2
Консервирана БамяНарязвате лука на полумесеци и го слагате в буркана заедно със зърната черен пипер и копъра.
Нареждате бамята и прибавяте солта, захарта, оцета и аспирина, който е добре счукан, за да се разтвори....
17 Април
1
Маринована БамяЗапечатваме с капачките и поставяме на сянка.
Разклащаме буркана два пъти на ден -5-6 дни.
След като изтече срокът, бамята се е получила хрупкава и е готова за консумация....
30 Април
Бамя - туршияИзмиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее.
Избираме достатъчно голям буркан и сипваме в него нарязания копър, магданоз, лук, скилидките чесън, солта, захарта,...
03 Юли
Кисела бамяНа дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята.
Долейте вода до гърлото на буркана, затворете го и стерилизирайте 5-6 минути....
04 Окт.
1
Панирана бамяРазбийте до получаване на каша.
Разделете бамята на 2 части, защото ще я пържите на 2 пъти....
06 Януари